Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Bruslju sestanek članic koalicije za boj proti IS

Deli na:
V Bruslju sestanek članic koalicije za boj proti IS

Foto: Arhiv Reporterja

Obrambni ministri zveze Nato bodo danes v Bruslju sklenili dvodnevno zasedanje, ki mu bo v belgijski prestolnici sledil tudi sestanek obrambnih ministrov članic koalicije za boj proti skrajni skupini Islamska država. Zasedanj se bo udeležila tudi slovenska obrambna ministrica Andreja Katič.

Vse zaveznice so članice koalicije, Nato kot organizacija pa ni članica, ampak podpira dejavnosti zaveznic. Kmalu bo na primer začel usposabljati iraške vojake, je pred dnevi v Bruslju ponazoril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Obrambni ministri Nata bodo v tem kontekstu na zasedanju razpravljali tudi o dodatni podpori z napotitvijo Natovih izvidniških letal awacs v Turčijo, s čimer bi razbremenili zaveznice, ki bi tako lahko okrepile svoje zmogljivosti v boju proti IS.

Letala awacs z zelo zmogljivimi radarji, ki lahko izsledijo in prepoznajo več kot 400 kilometrov oddaljena letala, so neke vrste leteča poveljstva, ki vzpostavljajo povezave med letali in usklajujejo letalske napade koalicije.

Prvi dan zasedanja so obrambni ministri Nata med drugim razpravljali o turško-nemški prošnji za pomoč zavezništva pri nadzoru turške obale in preprečevanju tihotapljenja s prebežniki na turško-grški meji.

Generalni sekretar Stoltenberg je po razpravi povedal, da prošnjo preučujejo v "tesnem dialogu z zaveznicami, ki so najbolj prizadete". "Potekajo posvetovanja in razprave, a o sklepih ne morem povedati še ničesar," je še dejal Stoltenberg v sredo.