sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zunanja ministra Avstrije in Nemčije: Brez Zahodnega Balkana EU nepopolna

Deli na:
Zunanja ministra Avstrije in Nemčije: Brez Zahodnega Balkana EU nepopolna

Foto: Reuters

Vrata v EU morajo za regijo Zahodnega Balkana ostati odprta, da bo EU ostala najuspešnejši mirovni projekt sveta, sta v prispevku za medije pred konferenco o Zahodnem Balkanu na Dunaju zapisala zunanja ministra Nemčije in Avstrije Frank-Walter Steinmeier in Sebastian Kurz. Dodala sta, da je EU brez Zahodnega Balkana vsekakor nepopolna.

"Naša prizadevanja, da Zahodnemu Balkanu nudimo evropsko perspektivo, ostajajo pomemben dejavnik, da se v regiji zagotovi trajna stabilnost in se zaključi tranzicija političnih sistemov, gospodarstev in družb," sta zapisala ministra.

Kot cilje Berlinske konference o Zahodnem Balkanu, ki bo potekala v četrtek na Dunaju, sta izpostavila prikaz napredka v tej regiji, krepitev evropske perspektivo za države regije ter pospešitev reform in spodbujanje sodelovanja v regiji.

Konferenca bo posebno pozornost posvetila dejstvu, da je zahodna balkanska pot postala glavna pot za naraščajoče število beguncev, ki si prizadevajo doseči EU. "Ta razvoj prinaša številne izzive za nadzor meja in za azilne sisteme tako nekaterih držav Zahodnega Balkana kakor tudi držav članic. Tudi države Zahodnega Balkana morajo prevzeti odgovornost za uspešno premagovanje teh izzivov," sta poudarila ministra.

Ob tem sta zatrdila, da te države niso prepuščene same sebi in da se bodo na Dunaju pogovarjali, kako lahko tako EU kakor tudi posamezne države članice podprejo države Zahodnega Balkana pri njihovih prizadevanj za boljši nadzor meja in za boljše azilne sisteme.

Steinmeier in Kurz sta kot pomemben dosežek Berlinskega procesa izpostavila, da so se vodilni politiki regije doslej že sporazumeli o regionalni prometni mreži in ustreznih koridorjih, Evropska komisija pa je to pripravljena podpreti z milijardo evrov do leta 2020.

Na dunajskem vrhu bo po njunih besedah predstavljena tudi regionalna pobuda za izmenjavo mladih po zgledu nadvse uspešnih francosko-nemških in poljsko-nemških modelov.

Na koncu sta ministra izrazila prepričanje, da bosta vrh na Dunaju in nadaljevanje Berlinskega procesa kot končen cilj prispevala k članstvu vseh držav Zahodnega Balkana v EU.