Revija Reporter
Svet

Znano bo, kako bo pandemija udarila evrsko območje

STA

30. apr. 2020 5:55

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno gibanja bruto domačega proizvoda (BDP) v območju evra in v EU v prvem četrtletju letos. Obdobje je že zaznamovala pandemija novega koronavirusa, zaradi katere je marca obstala večina evropskega gospodarstva.

Evropska komisija je napoved gospodarske rasti v letošnjem letu nazadnje objavila februarja (1,2-odstotno rast območja z evrom in 1,4-odstotno rast EU), a so se od takrat razmere zaradi pandemije koronavirusa drastično spremenile. Evropska centralna banka je ocenila, da bi se lahko bruto domači proizvod (BDP) območja evra letos po najbolj črnem scenariju znižal tudi za 15 odstotkov.

Države so od konca februarja, ko je virus udaril v Italiji, v naslednjih tednih pa se je nato naglo širil tudi v drugih državah, uvedle stroge ukrepe proti širjenju okužb. Javno življenje se je praktično ustavilo, turističnih potovanj ni, veliko podjetij je ustavilo ali omejilo proizvodnjo.

Posamezne države so napovedale velike padce svojega bruto domačega proizvoda (BDP) v letošnjem letu, med njimi Nemčija za 6,3 odstotka, Italija in Francija za po osem odstotkov, Španija za do 13,6 odstotka.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je sredi meseca EU za letos napovedal 7,1-odstotno krčenje BDP.

Prvo oceno gibanja BDP v prvem četrtletju so v sredo že objavile ZDA, in sicer se je tamkajšnje gospodarstvo v četrtletni primerjavi prilagojeno na letno raven skrčilo za 4,8 odstotka.

Območje z evrom je lani zabeležilo 1,2-odstotno, celotna EU pa 1,5-odstotno gospodarsko rast.