GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Oblaku uspelo nekaj, kar je doslej samo Katancu

Deli na:
Oblaku uspelo nekaj, kar je doslej samo Katancu

Jan Oblak - Foto: Reuters

Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak je postal drugi slovenski nogometaš z evropsko klubsko lovoriko. V finalu evropske lige v Lyonu je z madridskim Atleticom premagal Marseille in tako prišel do svoje prve evropske klubske lovorike.

Oblak je sicer igral v svojem tretjem velikem evropskem klubskem finalu, potem ko je v sezoni 2013/14 že igral v finalu nogometne evropske lige z Benfico in dve sezoni pozneje v finalu lige prvakov z Atleticom Madridom. Tudi zaradi tega ga mnogi že zdaj ocenjujejo za najboljšega slovenskega nogometaša v zgodovini.

Z osvojenim evropskim naslovom se je tako pridružil nekdanjemu selektorju Slovenije Srečku Katancu, ki je v sezoni 1989/90 s Sampdorio v finalu takratnega pokala pokalnih zmagovalcev po podaljšku premagal Anderlecht. Katanec je sicer igral tudi v finalu pokala Uefa s Stuttgartom in lige prvakov s Sampdorio.

V samostojni Sloveniji je v finalu lige prvakov igral tudi Zlatko Zahovič, ki je izgubil finale lige prvakov v dresu Valencie v sezoni 2000/01 po enajstmetrovkah proti Bayernu.

Petindvajsetletni Škofjeločan je po nogometnih začetkih v Ločanu pozneje igral za Olimpijo, iz katere je leta 2010 prestopil v Benfico. Ta ga je sprva posodila Beira-Maru, Olhanenseju, Uniau de Leirii in Riu Aveju, zatem pa se je uveljavil v lizbonski ekipi, ki ga je leta 2014 za 16 milijonov evrov prodala madridskemu Atleticu.


Takrat je bil to rekordni znesek za vratarja v španski ligi in je še vedno najdražji prestop slovenskega igralca.

Za Atletico je prvič zaigral 16. septembra 2014, praktično od takrat pa si je kljub nekaterim težavam zagotovil mesto prvega čuvaja mreže pri sloviti madridski ekipi. Zadnja leta mu tako španski kot mednarodni tisk namenja zgolj pohvale, ne nazadnje je dvakrat zapovrstjo dobil nagrado časnika Marca zamora za najboljšega vratarja španske lige (obakrat je bil tudi v idealni ekipi la lige), na dobri poti pa je, da jo pobere tudi letos.

V klubski karieri je z Benfico osvojil prvenstvo, pokal in ligaški pokal ter bil finalist evropske lige. V dresu Atletica je doslej osvojil španski superpokal ter bil finalist lige prvakov.

Kot vratar je prav tako zbral nekaj posamičnih priznanj. Med drugim za najboljšega vratarja portugalske lige, že omenjene španske lige, v prejšnjih dveh sezonah je bil izbran v najboljšo ekipo lige prvakov, med drugim pa je bil v Sloveniji trikrat zapovrstjo izbran za najboljšega slovenskega nogometaša leta po izboru časnika EkipaSN.

Oblak je zdaj tudi prvi vratar reprezentance Slovenije, za katero je prvič nastopil 11. septembra 2012 na Norveškem, od slovesa Samirja Handanovića konec leta 2015 pa je prvi selektorjev izbor za čuvanje mreže.