Revija Reporter
Svet

ZN: Zahodni plačanci delujejo v Libiji

STA

25. maj. 2020 10:38 Osveženo: 10:40 / 25. 5. 2020

Deli na:

Združeni narodi so razkrili tajno misijo zasebnih sil iz zahodnih držav v Libiji. Iz zaupnega poročila je razvidno, da v misiji v podporo vplivnemu libijskemu generalu Kalifi Haftarju je delovalo najmanj 20 posameznikov iz Avstralije, Francije, Malte, Južne Afrike, Velike Britanije in ZDA.

Glede na poročilo, ki ga je pridobila nemška tiskovna agencija dpa, naj bi bila naloga plačancev ustaviti turške oskrbovalne ladje na poti v Tripoli in prestreči orožje, namenjeno Haftarjevim nasprotnikom.

V Libiji konflikt traja od strmoglavljenja dolgoletnega samodržca Moamerja Gadafija 2011, v zadnjem času pa je postala prizorišče bojev nadomestnih sil. Za oblast se borijo mednarodno priznana vlada in sile generala Haftarja.

ZN imajo podatke o delovanju tujih plačancev v Libiji, prav tako poročajo o številnih kršitvah embarga na orožje, ki med drugim prihaja iz Turčije. Ankara v libijskem konfliktu podpira vlado narodne enotnosti.

Glede na zaupno poročilo ZN je v tajni misiji delovalo šest vojaških helikopterjev, pretihotapljenih iz Južne Afrike, in dve vojaški plovili iz Malte.

V poročilu je navedenih več podjetij iz Združenih arabskih emiratov, ki naj bi stala za misijo, identitete njihovih strank pa ni razkrilo.

Tajna misija se je iz neznanih razlogov po nekaj dneh izjalovila. Za zdaj ni informacij, da bi plačanci dejansko izvedli kakšne napade, poroča dpa.