ženska telefonira Dobra karma

Kam vas v resnici vodijo vaša predvidevanja?

meghan markle, princ harry Svet24.si

Kraljica je Harryju in Meghan to prepovedala, ...

KOLUMNE NENAD Reporter.si

(KOMENTAR) O »uglednih akademikih«, Janezu ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

o odpadki v kuhinji ana zontar Njena.si

Ana Žontar čustvena, ne more verjeti

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Slovenija

Slovenski vojaki zapustili Irak; gre za "relokacijo", ne evakuacijo, pravi Erjavec

Deli na:
Slovenski vojaki zapustili Irak; gre za "relokacijo", ne evakuacijo, pravi Erjavec

Ministra za obrambo Karla Erjavca čaka interpelacija. - Foto: Ministrstvo za obrambo

Šest slovenskih vojakov, ki so delovali v misiji Neomajna odločenost v iraškem Erbilu, so že na poti v Slovenijo, so za STA potrdili na ministrstvu za obrambo. Po neuradnih informacijah portala 24ur so trenutno v Ankari.

Obrambni minister Karl Erjavec je danes povedal, da se je Slovenija odločila za "relokacijo" slovenskih vojakov, ki so na misiji v Iraku, potem ko je bila evakuacija preklicana. Zatrdil pa je, da se Slovenija ne umika iz misije in ostaja v Iraku in da bo najkasneje do 1. februarja prišlo tudi do predvidene rotacije kontingenta.

"Slovenija je v misiji v okviru globalne koalicije za boj proti skupini Islamska država. Izvajamo vse naloge v skladu z našo prisotnostjo," je poudaril minister Erjavec po udeležbi na skupni seji parlamentarnih odborov za obrambo in za zunanjo politiko, ki je potekala za zaprtimi vrati. Pojasnil je, da so glede tega usklajeni tudi z ostalimi zavezniki in partnerskimi državami, ki sodelujejo v operaciji Neomajna odločenost.

Pojasnil je, da so vsi tuji vojaki, ki so bili v bazi v Erbilu na severu Iraka, na katero so v noči na sredo priletele iranske rakete, do 19. ure čakali na evakuacijo. Potem pa je po njegovih ocenah prišlo do spremenjene ocene glede varnostnih razmer in Nemčija se je odločila, da ne bo izvedla evakuacije, ampak da se bo misija nadaljevala, kot je predvideno.

Pri tem je zavrnil tudi kritike, da naj bi bile sredine navedbe o umiku slovenskih vojakov iz Iraka preuranjene, saj so se dejansko na to pripravljali. Nato pa je prišlo do spremembe odločitve nemškega poveljstva, saj da se po izjavah ameriškega predsednika Donalda Trumpa in tudi iranskih predstavnikov ni pričakovalo več zaostrovanja položaja.

Glede slovenskih vojakov, ki se jim v operaciji Neomajna odločenost rotacija tako ali tako zaključuje, pa so se po besedah Erjavca odločili, "da bomo opravili relokacijo".Kaj točno naj bi to pomenilo, ni želel pojasniti; povedal je le, da gre "za čisto tehnično vprašanje". Opozoril je, da je bila evakuacija preklicana, relokacija pa pomeni, "da se pač pripadnike prestavi na neko tretjo lokacijo ali domov".

Zatrdil je, da slovenski vojaki, ki v bazi v Erbilu urijo iraške varnostne sile, zaradi varnostne situacije zdaj tako ali tako ne morejo opravljati nalog, bo pa nova rotacija šestih vojakov, ki naj bi delo na misiji začela 1. februarja in je na to že pripravljena, delo prevzela "takoj, ko se bodo začela usposabljanja, tudi če bo treba pred 1. februarjem".

Prva možnost, da bi se urjenje iraških vojakov obnovilo, je po ocenah Erjavca po 20. januarju. Če pa se bo to zgodilo kasneje, pa bo nova rotacija vojakov v Erbilu najkasneje 1. februarja, je še zatrdil Erjavec.

"Kdaj bodo pripadniki v Sloveniji, vas bomo pa obvestili tisti trenutek, ko bodo na poti," je še povedal. Dodal je, da so trenutno vojaki še v bazi.

Zavrnil je tudi možnost, da bi se evakuacija izvajala z vladnim letalom falcon. "Evakuacija se vedno opravlja na podlagi tehničnega dogovora in zmogljivosti države, ki nudi logistično podporo. Res pa je, da bi ta evakuacija potekala v prvo varno državo, od tam naprej pa bi bila potem odgovornost naše države, da se pripelje naše vojake domov. V tem primeru bi prišel v poštev falcon. Ali pa če bi bil zračni prostor odprt za civilni promet," je še pojasnil obrambni minister.

loading...
Loading...