Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tomčeva: bistveno sporočilo misije skupine EP je, da institucije v Sloveniji delujejo dobro

Deli na:
Tomčeva: bistveno sporočilo misije skupine EP je, da institucije v Sloveniji delujejo dobro

Romana Tomc (EPP/SDS) Evropska poslanka od leta 2014. Romana Tomc vsaj za zdaj še ne želi govoriti o potencialni kandidaturi v letu 2019. - Foto: Mediaspeed

Bistveno sporočilo misije skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic (DRFMG) je, da institucije v Sloveniji delujejo dobro in da se s takšnimi ali podobnimi težavami soočajo v vseh državah EU, je ob zaključku misije sporočila evropska poslanka Romana Tomc, tudi članica misije.

Kot je dodala na Twitterju, na misiji ni bilo ugotovljenih pomembnejših sistemskih kršitev slovenske vlade, ki bi zahtevale ukrepanje Evropske komisije ali Evropskega parlamenta, kar da je jasno povedala tudi vodja skupine evropskih poslancev Sophie in 't Veld (Renew).

Skupina, ki deluje pod okriljem parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), je od srede v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. V njej je sodelovalo sedem poslancev iz odbora Libe, po eden iz vsake politične skupine, ter poslanec iz odbora za proračunski nadzor.

In 't Veldova je danes na novinarski konferenci predstavila nekatere ključne ugotovitve, o katerih bo sicer sedaj pripravila še poročilo. Izpostavila je, da javne institucije v Sloveniji delujejo dobro. Med težavami je izpostavila zlasti ton javne razprave, pozvala pa je tudi k obnovi financiranja STA in imenovanju evropskih delegiranih tožilcev.

Tomčeva, ki je v misiji sodelovala kot evropska poslanka iz vrst desnosredinske EPP, je menila, da so člani delegacije izvedeli veliko, vendar da kljub temu niso dobili povsem celovite slike.


Po njenem prepričanju je razumljivo, da nekateri kolegi ne poznajo najbolje stanja v Sloveniji. "Zato tudi ne morejo vedeti česa vsega, zelo pomembnega, sploh ni bilo povedanega," je sporočila.

Kot precej nenavadno je izpostavila, da ni mogla razpravljati in komentirati razprave, lahko je le postavila vprašanja. "Nezmožnost odziva je bila posebej omejujoča, ko so gostje zavajali ali zamolčali bistvene informacije, pomembne za osvetlitev stanja," je menila.

Znatno več časa so po njenih besedah dobili gostje, ki so kritizirali vlado, kot poseben problem pa je omenila "neuravnoteženo sestavo vabljenih".

Dodala je še, da nihče nima možnosti izvedeti, kaj so posamezniki povedali, niti kaj so člani misije spraševali, ker so razgovori z vabljenimi zaprtega tipa. "Ni jasno, zakaj skrivnostnost, saj ne gre za interne politične zadeve. Nepreglednost vsekakor daje možnost kreativne razlage in zaključkov," je zapisala.

Vse to po njenem mnenju vzbuja dvom, da pri misiji ne gre za iskreno željo ugotavljanja resničnega stanja vladavine prava in medijev v Sloveniji. Ne bi bilo dobro, da bi bila misija le eden od korakov pri scenariju priprave resolucije proti Sloveniji v Evropskem parlamentu, je dodala in še izrazila upanje, da bo končno poročilo pošteno in uravnoteženo.