mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Življenje na vzhodni obali ZDA se počasi obnavlja

Deli na:
Življenje na vzhodni obali ZDA se počasi obnavlja

Foto: Reuters

Življenje na vzhodni obali ZDA se po orkanu Sandy, ki je po najnovejših podatkih terjal najmanj 57 življenj, počasi ponovno vrača v ustaljene tirnice. Prometne povezave se počasi spet vzpostavljajo, ponovno so začeli delovati newyorška borza in največji letališči, kmalu pa naj bi odprla vrata tudi gledališča na Broadwayju.

Po poročanju ameriške televizije Fox News je bilo po orkanu potrjenih najmanj 57 smrtnih žrtev, gmotno škodo pa se ocenjuje na 20 milijard ameriških dolarjev. Nekateri predeli so še vedno brez elektrike, promet pa je zaradi nanosov velikih količin odpada še vedno moten.

V New Yorku so avtobusi ponovno začeli voziti, za ponovno obratovanje podzemne železnice, ki je utrpela najhujšo škodo v svoji 108-letni zgodovini, pa bo po besedah župana Michaela Bloomberga najverjetneje treba počakati še štiri ali pet dni.

Guverner države New York Andrew Cuomo je danes napovedal, da bodo newyorško podzemno železnico deloma odprli v četrtek in sicer tam, kjer bo mogoče. V spodnjem delu Manhattna, ki je najbolj prizadet v poplavah, podzemna železnica še ne bo delovala. Bodo pa vsak dan odpirali nove dele metroja, je dodal.

Največji newyorški letališči JFK in Newark Liberty International spet obratujeta, medtem ko letališče La Guardia ostaja zaprto. Prvo potniško letalo je na letališču JFK pristalo ob 7.04 po lokalnem času, s tem da so določeni leti še vedno odpovedani, navaja ameriška tiskovna agencija AP.



Skupno so ameriške letalske družbe za danes odpovedale 2800 letov, s čimer se je skupno število odpovedanih letov zaradi orkana Sandy povečalo na 19.500. Najbolj moten je bil promet na letališčih v New Yorku, Philadelphii, Bostonu in Washingtonu.

Po navedbah družbe Consolidated Edison bo potrebnih še štiri dni, da bodo ponovno vzpostavili elektriko v 337.000 gospodinjstvih na Manhattnu in v Brooklynu, ki so še vedno brez nje. Kak teden pa bo trajalo, da bodo popravljeni vsi izpadi elektrike v Bronxu, Queensu, Staten Islandu in Westchester Countyju.

Skupno je bilo danes zjutraj brez elektrike okoli 6,5 milijona gospodinjstev in poslovnih enot, od tega 4 milijoni v zveznih državah New York in New Jersey.

Po dveh dneh zaprtja je danes začela delovati newyorška borza. Ker je večji del Manhattna brez elektrike, njeno delovanje omogočajo električni generatorji. Nazadnje je bila borza NYSE zaradi slabega vremena tako dolgo zaprta leta 1888, takrat zaradi snežnega viharja.