Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orkan Sandy na vzhodu ZDA ogroža 60 milijonov ljudi

Deli na:
Orkan Sandy na vzhodu ZDA ogroža 60 milijonov ljudi

Foto: Reuters

Orkan Sandy, ki je terjal že skoraj 60 življenj, se počasi približuje vzhodni obali ZDA. Tam naj bi se v ponedeljek ponoči združil z dvema močnima snežnima viharjema, zaradi česar so od Severne Karoline do Connecticuta razglasili izredne razmere. Obalne prebivalce so pozvali k umiku v notranjost. Ogroženih je okoli 60 milijonov ljudi.

Redek vremenski pojav, ki bo nastal z združitvijo orkana in snežnih viharjev in se bo odrazil v obliki močnega deževja, vetra in snega, bo po napovedih pustošil od vzhodne obale do Velikih jezer, torej v dolžini 1300 kilometrov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Izredne razmere so razglasili guvernerji več zveznih držav - od Severne Karoline do Connecticuta. Guverner zvezne države Delaware je medtem odredil tudi obvezno evakuacijo prebivalcev obalnih občin.

Izredno stanje je v soboto razglasil tudi guverner zvezne države New Jersey. V notranjost te države se je začelo umikati na stotine obalnih prebivalcev.

Tudi guverner zvezne države New York je izredne razmere že razglasil, razmišljal pa je tudi o zaprtju podzemne železnice, ki bi jo lahko poplavilo.



Več držav je prebivalce opozorilo tudi, naj se pripravijo, da bodo lahko več dni brez električne energije.

V Nacionalnem centru za spremljanje orkanov v Miamiju na Floridi so pojasnili, da se bo Sandy večino dne premikala paralelno z jugovzhodno obalo ZDA, sredino vzhodne obale ZDA pa naj bi dosegla do ponedeljkove noči.

Danes ob 5. uri zjutraj po tamkajšnjem času oz. ob 11. uri po srednjeevropskem času je bilo središče orkana 418 kilometrov jugovzhodno od kraja Cape Hatteras v Severni Karolini.

Tropska nevihta Sandy naj bi bila med največjimi v zgodovini. V četrtek in petek je pustošila po Karibih in na Jamajki, Haitiju, Kubi ter na Bahamih. Zahtevala je že skoraj 60 smrtnih žrtev.