Laura Winham Svet24.si

Laura od sveta pozabljena tri leta mrtva ležala v...

love-island1 Svet24.si

Za 13 milijonov evrov lahko kupite del znamenitega...

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Tatjana Bobnar ni šla v Tacen: v pisarni na ...

adam delius Ekipa24.si

Olimpija zahteva 2,5 milijona evrov za mladeniča,...

Iryna Osypenko Njena.si

Iryna Osypenko zaradi hudega stresa močno ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski želi nemške tanke leopard

Deli na:
Zelenski želi nemške tanke leopard

Nemški tank Leopard 1. - Foto: Profimedia

Po nizu pritiskov je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski Nemčijo neposredno pozval, naj njegovi državi pošlje tanke leopard, ki da jih potrebujejo za obrambo. Pred srečanjem kontaktne skupine za pomoč Ukrajini, ki bo razpravljala prav o dobavi novega orožja, je zavrnil obotavljanje Nemčije, češ da bo poslala tanke, če to storijo tudi ZDA.

"Odrasli ljudje ste. Lahko se tako pogovarjate še šest mesecev, a v naši državi ljudje umirajo - vsak dan," je Zelenski v četrtek zvečer dejal v pogovoru za nemško televizijo ARD. "Drugače povedano: ali lahko dostavite leoparde ali ne? Potem nam jih predajte," je pozval Berlin glede težjih tankov, za katere Kijev prosi že kar nekaj časa.

"Saj mi ne napadamo, če koga to skrbi. Ti leopardi ne bodo prečkali Rusije. Mi se branimo," je še zatrdil glede tankov, katerih dobavo iz katerekoli države mora Nemčija kot proizvajalka prehodno odobriti.

Zelenski je sicer izrazil hvaležnost za dosedanje pošiljke orožja iz Nemčije, a Ukrajina potrebuje težje orožje, njegove izjave povzema nemška tiskovna agencija dpa.


Nemški kancler Olaf Scholz je glede tega doslej okleval, nazadnje pa tudi zatrdil, da bi se Nemčija za ta korak odločila le v soglasju z drugimi zaveznicami iz Nata, zlasti ZDA, ki da bi se morale odločiti za enak korak.

Tudi ta argument je Zelenski v četrtek zavrnil. "Včasih se ne bi smeli obotavljati in reči: 'Dali bomo tanke, če bo tudi nekdo drug dal tanke.' Mislim, da to ni prava strategija," je dejal v nagovoru na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu.

Razprava o leopardih, ki jih želi Ukrajini poslati več držav, se je okrepila v dneh pred današnjim srečanjem več deset članic kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v Ramsteinu na zahodu Nemčije. Ukrajina od zaveznic pričakuje obljube dobave novega težkega orožja, kar je več držav že obljubilo.

Gre tudi za prvi preizkus za novega nemškega obrambnega ministra Borisa Pistoriusa, ki je po odstopu predhodnice Christine Lambrecht v četrtek prisegel na položaj.