Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

kaja casar mm Ekipa24.si

Bi jo prepoznali?! Vroča slovenska nogometna ...

kmetija Njena.si

Kmetija: V oddaji po nesreči pokazali člana ...

riera 4 Ekipa24.si

Riere na tekmi z neugodnimi Celjani ne bo! Vodilna...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Češkem prebivalci zbrali denar za nakup tanka za Ukrajino

Deli na:
Na Češkem prebivalci zbrali denar za nakup tanka za Ukrajino

Tank T-72. (Fotografija je simbolična) - Foto: Profimedia

V kampanji za zbiranje sredstev na Češkem je bilo zbranega dovolj denarja za nakup sodobnega tanka T-72 za Ukrajino. V približno enem mesecu so zbrali 30 milijonov kron oz. nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, so v ponedeljek sporočili organizatorji. Zdaj sledi še zbiranje denarja za nakup streliva za tank.

V kampanji z naslovom Darilo za Putina, ki sta jo podprla češko obrambno ministrstvo in ukrajinsko veleposlaništvo v Pragi, je denar prispevalo več kot 11.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizatorji so tank poimenovali Tomas po soustanovitelju in prvem predsedniku Češkoslovaške Tomasu Garrigueu Masaryku.

Češka obrambna ministrica Jana Černochova se je zahvalila vsem sodelujočim in sarkastično pripomnila, da so poskrbeli, da bo ruski predsednik Vladimir Putin za svoj 70. rojstni dan 7. oktobra dobil primerno darilo. Putina je označila za agenta KGB, morilca in prevaranta.

Ukrajinsko veleposlaništvo na Češkem je sicer skupaj prejelo že več kot 8,6 milijona evrov donacij. Poleg tega pa je češko obrambno ministrstvo od začetka ruske invazije Ukrajini dobavilo orožje in strelivo v vrednosti več kot 160 milijonov evrov.