Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Upor zoper podpredsednika DZ Tanka, ki bi "tečne" poslance kar fizično odstranjeval s sej

Deli na:
Upor zoper podpredsednika DZ Tanka, ki bi "tečne" poslance kar fizično odstranjeval s sej

Poslanec SDS Jože Tanko. - Foto: Primož Lavre

Opozicijski poslanci so na predsednika DZ Igorja Zorčiča poslali ostro zahtevo. Pričakujejo, da se bo končalo vnaprejšnje ustrahovanje opozicijskih poslancev samo zato, ker njihova razprava ni po okusu podpredsednika DZ Jožeta Tanka.

V pismu predsedniku državnega zbora so poslanske skupine Socialnih demokratov, Liste Marjana Šarca, Levice in Stranke Alenke Bratušek opozorile, kako skrajni ukrep odstranitve poslancev s sej DZ izreka le podpredsednik Tanko. Zanj so moteči le opozicijski in do sedanje oblasti kritični poslanci, mu očitajo.

Njegovo ravnanje je povsem drugačno od vseh drugih predsedujočih, ki burnejšo sejo raje prekinejo za krajši čas in jo nadaljujejo kasneje, pišejo v opozicijskih strankah. Takšna je bila tudi praksa v vseh dosedanjih mandatih, prav tako je bilo običajno, da se predsedniki in podpredsedniki državnega zbora ob morebitnih zapletih sestanejo na delovnem posvetu z vodji poslanskih skupin z namenom razrešitve zapleta.



Tako se je zgodilo tudi na zadnjem delovnem posvetu, do katerega je prišlo, ko je Jože Tanko poslancu Matjažu Nemcu na izredni seji DZ (24.marca 2021) izrekel ukrep odstranitve s seje. Takrat je bilo dogovorjeno, da Tankovi ukrepi ne bodo obveljali, zato podpisniki pisma menijo, da dogovor o tem, kako bo vsem poslankam in poslancem omogočeno sodelovanje in odločanje, še vedno velja. Ne strinjajo se z mnenjem Tanka, ki je v enem izmed dopisov zapisal, da zanj velja le tisto, kar določa Poslovnik državnega zbora.

Zanje je zaskrbljujoč njegov zadnji dopis, naslovljen na Kolegij DZ namesto na predsednika DZ, v katerem je nakazal zahtevo po drugačnem vodenju sej DZ: "To pomeni, da se bo do trenutne oblasti kritične poslance odstranjevalo iz sej, pri čemer se bo vzpostavila 'operativna služba,' ki bo poslušna in bo le izvrševala Tankove odločitve…"