rebernik1 Svet24.si

FOTO: Zorica že 40 let zbira rdeče stvari

traktor, nesreča Svet24.si

Norbert izkrvavel pred njenimi očmi, ko sta s ...

ženski Dobra karma

Ne sodite ljudi – ne po preteklosti ne po ...

nomago, avtobus Svet24.si

Šofer "zaradi varnostnih razlogov" dijakinj ni ...

tori Odkrito.si

Zvezdniki z eksotičnimi ljubljenčki

resnicnostni sovi salome Njena.si

Salome si je na roko tetovirala svojo največjo ...

vatroslav z družino Njena.si

Ljubezen na vasi: Takole Vatroslav razvaja svoji ...

Svet

Zelenski: Trump me ni izsiljeval

Deli na:
Zelenski: Trump me ni izsiljeval

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. - Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes zanikal, da bi ga ameriški predsednik Donald Trump v junijskem telefonskem pogovoru skušal izsiljevati z zadrževanjem vojaške pomoči Kijevu v zameno za preiskavo sina njegovega političnega tekmeca Josepha Bidna.

Aprila izvoljeni bivši igralec Zelenski je na novinarski konferenci zatrdil, da je bila ameriška vojaška pomoč blokirana še pred njunim telefonskim pogovorom 25. junija in da o njej nista govorila. Dejal je, da takrat z blokado vojaške pomoči v vrednosti več sto milijonov dolarjev še ni bil niti seznanjen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zagotovil je, da njun pogovor ni bil v ničemer povezan z orožjem ali plinsko družbo Burisma. Edini cilj pogovora je bilo načrtovanje srečanja s Trumpom. "Želeli smo samo vzpostaviti odnose," je dejal in pristavil, da ZDA za njuno srečanje niso postavile nobenih pogojev.

Prepis njunega telefonskega pogovora je sicer pokazal, da je Trump Zelenskega prosil za preiskavo Hunterja Bidna oziroma njegovih dejavnosti v ukrajinski plinski družbi Burisma.


Zaradi tega pogovora so demokrati v ameriškem kongresu sprožili preiskavo pred ustavno obtožbo Trumpa. Skušajo ugotoviti, ali je Trump vojaško pomoč Ukrajini pogojeval s preiskavo Bidna, saj bi to pomenilo, da se je vmešal v volilno kampanjo, kar je v ZDA prepovedano. Trump je sicer tudi javno pozval Ukrajino in Kitajsko, naj preiščeta Bidna.

ZDA so nato pomoč Ukrajini sprostile 11. septembra. Zelenski in Trump pa sta se prvič srečala konec septembra ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku.

V začetku meseca je ukrajinsko tožilstvo odredilo revizijo številnih primerov, povezanih s plinsko družbo Burisma, v kateri je bil Hunter Biden od leta 2014 član odbora. Med njimi naj ne bi bilo primerov, ki bi zadevali Bidna.

Nekdanji ameriški podpredsednik Josep Biden se namerava potegovati za demokratsko nominacijo za predsedniškega kandidata na volitvah leta 2020. V sredo je prvič jasno podprl ustavno obtožbo in odstavitev Trumpa.

loading...
Loading...