Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Združeni arabski emirati so zagnali prvo arabsko jedrsko elektrarno

Deli na:
Združeni arabski emirati so zagnali prvo arabsko jedrsko elektrarno

Foto: Profimedia

V Združenih arabskih emiratih so včerajobjavili, da so uspešno zagnali svojo prvo jedrsko elektrarno. To je prva arabska država, ki proizvaja jedrsko energijo.

"Danes vam poročamo o uspehu Združenih arabskih emiratov pri zagonu prvega miroljubnega jedrskega reaktorja v arabskem svetu v nuklearki Barakah v Abu Dabiju," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil podpredsednik te zalivske države Mohamed bin Rašid.

"Naš cilj je obratovanje štirih jedrskih reaktorjev, ki bodo proizvedli četrtino vseh potreb naše države po energiji na varen, zanesljiv in okolju prijazen način," je dodal.

Po navedbah državne energetske družbe ENEC bo prvi reaktor čez nekaj tednov pripravljen na priklop v električno omrežje in posredovanje prvih megavatov čiste elektrike gospodinjstvom in gospodarskim subjektom v državi.

V končni fazi naj bi štirje jedrski reaktorji proizvedli 5,6 gigavatov električne energije. S tem si Združeni arabski emirati po državni statistiki obetajo, da bodo zmanjšali letne izpuste ogljikovega dioksida za več kot 21 milijonov ton.

Združeni arabski emirati, ki združujejo sedem emiratov, so začeli z miroljubnim jedrskim programom leta 2009. Država je sicer bogata z nafto in zemeljskim plinom, a zaradi vedno večjih potreb 10-milijonskega prebivalstva ogromno vlaga tudi v razvoj čistejših alternativ, med drugim tudi sončno energijo.

Barakah, kar v arabščini pomeni "blagoslov", je prva jedrska elektrarna v regiji. Zagon takšnih obratov je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP napovedala tudi Savdska Arabija, a mora te napovedi še uresničiti.