objemanje dreves Dobra karma

Zaščitniki božanskih modrosti na Zemlji: ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Svet

Združeni arabski emirati so zagnali prvo arabsko jedrsko elektrarno

Deli na:
Združeni arabski emirati so zagnali prvo arabsko jedrsko elektrarno

Foto: Profimedia

V Združenih arabskih emiratih so včerajobjavili, da so uspešno zagnali svojo prvo jedrsko elektrarno. To je prva arabska država, ki proizvaja jedrsko energijo.

"Danes vam poročamo o uspehu Združenih arabskih emiratov pri zagonu prvega miroljubnega jedrskega reaktorja v arabskem svetu v nuklearki Barakah v Abu Dabiju," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil podpredsednik te zalivske države Mohamed bin Rašid.

"Naš cilj je obratovanje štirih jedrskih reaktorjev, ki bodo proizvedli četrtino vseh potreb naše države po energiji na varen, zanesljiv in okolju prijazen način," je dodal.

Po navedbah državne energetske družbe ENEC bo prvi reaktor čez nekaj tednov pripravljen na priklop v električno omrežje in posredovanje prvih megavatov čiste elektrike gospodinjstvom in gospodarskim subjektom v državi.

V končni fazi naj bi štirje jedrski reaktorji proizvedli 5,6 gigavatov električne energije. S tem si Združeni arabski emirati po državni statistiki obetajo, da bodo zmanjšali letne izpuste ogljikovega dioksida za več kot 21 milijonov ton.

Združeni arabski emirati, ki združujejo sedem emiratov, so začeli z miroljubnim jedrskim programom leta 2009. Država je sicer bogata z nafto in zemeljskim plinom, a zaradi vedno večjih potreb 10-milijonskega prebivalstva ogromno vlaga tudi v razvoj čistejših alternativ, med drugim tudi sončno energijo.

Barakah, kar v arabščini pomeni "blagoslov", je prva jedrska elektrarna v regiji. Zagon takšnih obratov je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP napovedala tudi Savdska Arabija, a mora te napovedi še uresničiti.

Loading...