Revija Reporter
Svet

Mohamed bin Salman prvič po umoru Hašodžija v tujini: obiskal je "bratske arabske države"

STA

23. nov. 2018 6:00

Deli na:

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Profimedia

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je danes odpotoval v "bratske arabske države", kar zanj pomeni prvo turnejo v tujini od umora njegovega ostrega kritika, savdskega novinarja Džamala Hašodžija.

Princ Mohamed bo na turneji obiskal več arabskih držav na zahtevo svojega očeta, kralja Salmana, so po poročanju savdske tiskovne agencije sporočili iz kraljeve palače.

Prva postaja naj bi bila tesna savdska zaveznica Združeni arabski emirati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Ankare so danes sporočili, da bi se turški predsednik Recep Tayyip Erdogan lahko s savdskim princem sestal prihodnji teden ob robu vrha skupine G20 v Argentini. To bi bilo njuno prvo srečanje od umora novinarja Washington Posta v savdskem konzulatu v Istanbulu 2. oktobra.

Erdogan je dejal, da je ukaz za umor novinarja prišel iz "najvišje ravni" savdske vlade, princa pa ni omenjal. Rijad, ki kategorično zanika vpletenost princa v umor, trdi, da ga je ukazal visok agent savdske obveščevalne službe. Kje je truplo novinarja, ki so ga razkosali, še vedno ni znano.

Turški dnevnik Hurriyet je danes poročal, da je ameriška obveščevalna agencija Cia posnela telefonski pogovor med princem Mohamedom in njegovim bratom Halidom bin Salmanom, ki je savdski veleposlanik v ZDA, v katerem naj bi princ zahteval, da Hašodžija "čim prej utišajo", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški mediji so te dni poročali, da je Cia ugotovila, da je princ Mohamed ukazal umor novinarja. Ameriški predsednik Donald Trump je to danes zanikal, češ da je Cia ugotovila samo, da bi savdski princ "morda lahko" naročil umor.

"Nihče ni tega ugotovil. Ne vem, če bi kdorkoli lahko sklepal, da je to storil prestolonaslednik," je dejal novinarjem na Floridi. "Bodisi je to naredil ali ne, on to odločno zanika," je dodal.

Rijad je po umoru Hašodžija pod močnim mednarodnim pritiskom, več držav pa je tudi uvedlo sankcije.