Revija Reporter
Svet

Vodja IAEA želi v Černobilu ukrajinsko-ruska pogajanja o varnostnih zagotovilih za jedrske elektrarne

STA

4. mar. 2022 13:43 Osveženo: 13:46 / 04. 3. 2022

Deli na:

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je Rusiji in Ukrajini izrazil pripravljenost, da pride v Černobil in vodi pogajanja med stranema o varnostnih zagotovilih za ukrajinske jedrske elektrarne. To je dejal po današnjem ruskem zavzetju ukrajinske jedrske elektrarne v Zaporožju, največje v Evropi.

Grossi je povedal, da je stranema sporočil, da je na voljo in da je pripravljen v Černobil potovati takoj, ko bo lahko. Odpotoval bi lahko, ko se v soboto vrne iz Teherana, je pojasnil na novinarski konferenci na Dunaju in dodal, da o tej možnosti razmišljata obe strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogovori bi potekali v ukrajinskem Černobilu, kraju doslej najhujše jedrske nesreče, ki je prav tako v rokah ruskih sil. Grossi je dejal, da želi z obema stranema govoriti o okviru za zaščito varnosti in delovanja ukrajinskih jedrskih elektrarn.

Posredovanje je ponudil, potem ko so ruske sile ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju danes zavzele po spopadih z ukrajinsko vojsko. V ruskem obstreljevanju je izbruhnil tudi požar, ki je vzbudil strahove pred jedrsko nesrečo.

Grossi je pojasnil, da je zagorelo v stavbi, ki ni del jedrskih reaktorjev, ampak bližnji vadbeni objekt. Požar so medtem pogasili.

Sporočil je, da sta bila pri tem poškodovana dva varnostnika.

Tako kot pred tem ukrajinska agencija za jedrsko energijo je povedal, da ni prišlo do radioaktivnega sevanja in da so sistemi za njegovo merjenje na lokaciji "v celoti funkcionalni". Vendar je navedel opozorila Kijeva, da "razmere seveda ostajajo izredno napete in zahtevne".

Povedel je, da od šestih jedrskih reaktorjev v Zaporožju deluje samo eden s 60-odstotno zmogljivostjo. Ostali pa so bili izklopljeni ali na rednem vzdrževanju. Dodal je, da je v stalnih stikih z jedrsko elektrarno in ukrajinskimi oblastmi.

Ukrajina ima štiri aktivne jedrske elektrarne, ki zagotavljajo približno polovico električne energije v državi, pa tudi skladišča jedrskih odpadkov, kot je tisto v Černobilu.