Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zdravnik: George Floyd umrl zaradi zadušitve in ne mamil

Deli na:
Zdravnik: George Floyd umrl zaradi zadušitve in ne mamil

George Floyd - Foto: Instagram

Zdravnik iz Chicaga Martin Tobin, ki ga je tožilstvo na sojenju nekdanjemu policistu Dereku Chauvinu v četrtek poklicalo kot strokovno pričo, je zagotovil, da je George Floyd umrl zaradi zadušitve po pomanjkanju kisika in ne zaradi mamil, kot trdijo odvetniki obtoženca za umor.

"Gospod Floyd je umrl zaradi pomanjkanja kisika," je zagotovil Tobin in zavrnil domneve o smrti zaradi šibkega srca, mamil in adrenalina. Njegovo pričanje je bilo dodaten udarec za obrambo, ki jih je pred tem doživela že več s pričanji policistov iz Minneapolisa od šefa navzdol, ki so prebili tako imenovani modri zid molka in pod prisego trdili, da je to, kar je delal Chauvin v nasprotju s pravili ravnanja in narobe.

Floyd je umrl lani maja med poskusom aretacije zaradi nakupa cigaret s ponarejenim bankovcem, potem, ko mu je Chauvin več kot devet minut ležečemu in vklenjenemu pritiskal s kolenom na vrat. Njegova smrt je sprožila proteste proti policijskemu nasilju in rasizmu po ZDA.

Tobin je zagotovil, da bi ob takšni obravnavi umrla tudi povsem zdrava oseba, ko je analiziral posnetke dogajanja, ki so znani po vsem svetu.



Porotnike je pozval, naj se primejo za vrat na mestu, kjer je Chauvin s kolenom pritiskal na Floyda in pritisnejo, kar so tudi storili ter ugotovili, da to ni zdravo. Tobin je dodal, da je bilo tiščanje lisic v hrbet ležečemu Floydu prav tako dejavnik, ki je prispeval k hitrejši zadušitvi.

Chauvin in trije kolegi, ki so sodelovali pri aretaciji in jim bodo sodili posebej, so na posnetku modrovali, da Floyd, ki je stokal, da ne more dihati, lahko diha, če lahko govori. Tobin je opozoril, da je to zelo nevarna domneva.

Človek lahko govori, ko diha, vendar to ne pomeni, da bo lahko dihal pet sekund kasneje. Tobin je na podlagi posnetka ugotovil, da je Floyd umrl na kraju dogodka, Chauvin pa mu je potem še najmanj tri minute tiščal koleno v vrat.