Revija Reporter
Slovenija

Pozor! Zaradi prenašanja nalezljivih bolezni zagrožena kazen do osem let zapora!

Nenad Glücks

10. mar. 2020 15:14 Osveženo: 15:20 / 10. 3. 2020

Deli na:

Infekcijska klinika poka po šivih že več let, rešitev pa ni na vidiku.

Novice Svet24

Ali bodo okuženi s koronavirusom, ki so zaradi svojega neodgovornega ravnanja (predvsem v zdravstvenih ustanovah) virus prenesli še na druge osebe, sankcionirani? Za zdaj, kot kaže, ni bil zaradi ogrožanje zdravja drugih ovaden še nihče.

Na današnji novinarski konferenci v zvezi s koronavirusom, na kateri je razvoj situacije pojasnjeval minister za zdravje Aleš Šabeder, je bilo postavljeno tudi vprašanje glede odgovornosti. In sicer, ali bodo uvedli sankcije zoper tiste okužene s tem nevarnim virusom, ki ne upoštevajo nobenih navodil in opozoril, ter pridejo kar v čakalnice v zdravstvene domove ali drugam med ljudi v zdravstvene ustanove. S tem namreč ogrožajo zdravje in celo življenja drugih državljanov. Takšnih primerov je bilo zabeleženih že več, tudi danes v ZD Koper, kjer so morali razkuževati prostore.

Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Eva Grilc je dejala, da je za hujše kršitve pravil zadolžena zdravstvena inšpekcija in so tudi kazni. Na konkretno vprašanje, ali je to, da se okuženi sprehodi mimo kontrole in navodil ter vstopi v zdravstveni objekt, pa je odvrnila, da je potrebno vsak primer presojati posebej.

V 177. členu kazenskega zakonika je za kaznivo dejanje »Prenašanje nalezljivih bolezni« predvidena denarna kazen ali do leto dni zapora. To velja za tiste, ki se ne ravnajo po predpisih ali odredbah, s katerimi pristojni organi odredijo ukrepe zoper preprečevanje nalezljivih bolezni in povzročijo razširitev bolezni. Če je posledica takšnega ravnanja smrt ene ali več oseb, pa se storilec kaznuje celo z zaporom do osmih let.

Opozoriti velja, da nekateri od teh celo sami potem zdravstvenemu osebju rečejo, da pri sebi sumijo na koronavirus!? No, kazenski zakon vsebuje kar stroge določbe v takšnih primerih. V 177. členu kazenskega zakonika je za kaznivo dejanje »Prenašanje nalezljivih bolezni« predvidena denarna kazen ali do leto dni zapora. To velja za tiste, ki se ne ravnajo po predpisih ali odredbah, s katerimi pristojni organi odredijo ukrepe zoper preprečevanje nalezljivih bolezni in povzročijo razširitev bolezni. Če je posledica takšnega ravnanja smrt ene ali več oseb, pa se storilec kaznuje celo z zaporom do osmih let.

Na ministrstvo za zdravje smo zato poslali vprašanja, ali so koga od kršiteljev prepovedi že kazensko ovadili. Ko prejmemo pojasnila, jih objavimo.