EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

Sonja Plešnar Odkrito.si

Ljubezen po domače - Sonja se je zlomila!

Olimpija mm Ekipa24.si

KATASTROFALNA popotnica Olimpije za VEČNI DERBI! ...

Svet

ZDA zaradi Hongkonga uvedle sankcije proti Kitajski

Deli na:
ZDA zaradi Hongkonga uvedle sankcije proti Kitajski

Protesti v Hongkongu. - Foto: Reuters

ZDA so v petek uvedle sankcije proti sedmim kitajskim državnim uradnikom v Hongkongu zaradi izvajanja varnostnega zakona, ki ga je Peking uvedel zaradi demokratičnih protestov v tej nekdanji britanski koloniji. Sankcije vključujejo zamrznitev njihovega premoženja v ZDA.

S tega vidika so sankcije bolj simbolične, vendar pa odmeva opozorilo State Departmenta ameriškim podjetjem, da je poslovanje s Hongkongom vse bolj tvegano.

"Zadnji poskus ameriške vlade s tako imenovanim opozorilom ameriškim podjetjem, ki poslujejo v Hongkongu, temelji na povsem smešnem in neutemeljenem zastraševanju glede položaja v Hongkongu in dokazuje hinavščino ter dvojne standarde," je sporočil tiskovni predstavnik hongkonških oblasti.

Sankcije so bile uvedene zaradi zakona o nacionalni varnosti, ki ga je Peking uvedel junija lani in ki je usmerjen proti vsakršni opoziciji. Zakon prepoveduje odcepitev, upor, prevrat, terorizem ter sodelovanje s tujimi silami, obenem pa kriminalizira svobodo izražanja ali kakršnokoli obliko kritike. Sankcije so uvedene na podlagi izvršnega ukaza, ki ga je lani podpisal tedanji predsednik Donald Trump.

"Ljudska republika Kitajska in uradniki Hongkonga so v zadnjem letu dni sistematično spodkopali demokratične ustanove Hongkonga, preložili volitve, odstranili izvoljene zakonodajalce s položajev in prisilili uradnike k prisegi zvestobe za ohranitev položaja. Odkar so se leta 2019 začeli protesti, so lokalne oblasti aretirale več tisoč ljudi. Novinarje so zapirali samo zaradi opravljanja njihovega dela," je opozoril državni sekretar ZDA Antony Blinken.

Blinken je obenem obljubil nadaljevanje podpore ZDA demokratični opoziciji v Hongkongu.

Loading...