lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

bojana ivanovic 3 Svet24.si

Bojana Ivanović ve, kako je na dnu in kako ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

ZDA uvedle nove sankcije proti Kitajski zaradi ravnanja z Ujguri

Deli na:
ZDA uvedle nove sankcije proti Kitajski zaradi ravnanja z Ujguri

V večjih mestih po svetu so že večkrat protestirali zaradi Kitajskega odnosa do Ujgurov. Na fotografiji julijski protest iz Londona - Foto: Profimedia

ZDA so včeraj sprejele nove sankcije proti Kitajski zaradi obravnave muslimanske manjšine Ujgurov v avtonomni regiji Xinjiang. Sankcije ameriškega finančnega ministrstva zadevajo dva politika in eno organizacijo, ki jima v Washingtonu očitajo sodelovanje pri zlorabah človekovih pravic Ujgurov.

Tarča tokratnih sankcij je paravojaška organizacija Komunistične partije, Družba za proizvodnjo in gradnjo v Xinjiangu, lokalno poznana kot Bingtuan. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP velja za neke vrste državo v državi, saj upravlja z mesti, univerzami in mediji, izrazito naklonjenimi tamkajšnji kitajski večini.

Sankcij sta deležna tudi dva njena predstavnika - trenutni poveljnik Peng Jiarui in nekdanji funkcionar Sun Jinlong. Dvojica ne sme vstopiti v ZDA, morebitno premoženje tako njiju kot sankcionirane skupine v ZDA bo zamrznjeno, Američani in ameriška podjetja pa ne smejo z njimi sklepati poslov.

Verjetnost, da bi imeli omenjeni premoženje v ZDA, je sicer majhna. Sankcije, kakršne je sprejel Washington, pa kljub temu zaradi obsežnosti ameriškega finančnega sistema in dolarjev prizadetim otežijo številne druge mednarodne posle, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je dejanja Kitajske do Ujgurov označil za "madež stoletja" in dodal, da je skupina Bingtuan neposredno vpletena v množično zapiranje Ujgurov in drugih pretežno muslimanskih manjšin v Xinjiangu.

"Pozivamo vse države, da se nam pridružijo pri obsodbi grozljivih zlorab človekovih pravic lastnih državljanov s strani Kitajske komunistične partije, ki so prizadele nešteto družin po vsem svetu," je sporočil Pompeo.

ZDA so prve sankcije proti Kitajski zaradi Ujgurov sprejele v začetku meseca. Peking očitke ZDA glede zatiranja te manjšine zavrača, določenim skupinam Ujgurov pa očita terorizem.

Loading...