Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pence bo poskušal prepričati Erdogana, da ustavi ofenzivo proti Kurdom

Deli na:
Pence bo poskušal prepričati Erdogana, da ustavi ofenzivo proti Kurdom

Ameriški podpredsednik Mike Pence. - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da bo podpredsednik ZDA Mike Pence v sredo odpotoval v Turčijo, kjer se bo sestal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. V delegaciji bosta tudi državni sekretar Mike Pompeo in svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien.

Njihova naloga bo prepričati Erdogana, da ustavi ofenzivo na severu Turčije in sprejme mirovna pogajanja. Erdogan je sprožil ofenzivo proti sirskim Kurdom, ki so s pomočjo Američanov na svojem območju porazili Islamsko državo (IS). To je storil, potem ko mu je Trump z umikom ameriških vojakov odprl vrata za ofenzivo.

Tako republikanci kot demokrati so Trumpa obtožili nespametnega ravnanja in izdaje zaveznikov, vendar ameriški predsednik vztraja, da je bila odločitev prava, je pa v ponedeljek proti Turčiji zaradi ofenzive uvedel sankcije.

Trump je povišal carine na uvoz turškega jekla v ZDA in prekinil pogajanja o trgovinskem sporazumu. Uvedel je tudi sankcije proti trem turškim ministrstvom in ministrom, ki so vpleteni v ofenzivo. "Uvedli smo najmočnejše sankcije, kar si jih lahko predstavljate. Prosimo za prekinitev ognja," je dejal Trump, ki je zagrozil tudi s popolnim uničenjem turške ekonomije.