Revija Reporter
Svet

Hud padec nekoč priljubljenega politika: Cuomo obtožen še spolnega nadlegovanja

STA
216

25. feb. 2021 9:26 Osveženo: 9:34 / 25. 2. 2021

Deli na:

Guverner New Yorka Andrew Cumo v pogovoru za televizijo NBC.

YouTube

Newyorškega demokratskega guvernerja Andrewa Cuoma je nekdanja sodelavka Lindsey Boylan obtožila, da jo je pred leti spolno nadlegoval. Boylanova med drugim trdi, da jo je neprimerno otipaval, primerjal z nekdanjo ljubimko, predlagal slači-poker ter jo brez dovoljenja poljubil.

Tiskovna predstavnica guvernerja Caitlin Girouard je v odzivu sporočila, da so trditve o neprimernem obnašanju Cuoma enostavno napačne.

Cuomo se v kongresu New Yorka sooča z vedno glasnejšimi pozivi k odstopu, ker je njegova vlada objavljala napačne številke o številu mrtvih v domovih za ostarele zaradi covida-19 in selila okužene varovance iz bolnišnic nazaj v domove.

Cuoma so kritiki bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa lani izpostavljali kot primer dobrega vladanja v času pandemije covida-19 v primerjavi s tistim, kar je prihajalo iz Bele hiše. Cuomo se je nekaterim s svojim vodenjem novinarskih konferenc celo tako prikupil, da so ga želeli videti v predsedniški tekmi, vendar se sam za to ni odločil.

Boylanova je prvič o guvernerjevem nadlegovanju spregovorila pred dvema mesecema, vendar ni objavila nobenih podrobnosti. Sedaj jih je objavila v članku na spletni strani Medium. Po decembrskem tvitu, da jo je spolno nadlegoval, je Cuomo dejal, da obtožbe enostavno niso resnične in zatrdil, da se je vedno boril za pravice žensk, da pridejo na dan z obtožbami o neprimernem obnašanju.

Boylanova je demokratka, ki se poteguje za položaj predsednice občine Manhattan. Za objavo podrobnosti se je odločila, ko je državni kongresnik Ron Kim prejšnji teden Cuoma in njegove ljudi javno obtožil ustrahovanja in nadlegovanja. Pred tem je Kim kritiziral Cuomovo vodenje ameriške zvezne države v času pandemije.

Cuomo naj bi ustvaril kulturo trajnega spolnega nadlegovanja na delovne mestu, pri čemer naj bi se nesramno izražal o telesni teži sodelavk in se norčeval iz njihovih razmerij. Boylanova trdi, da sta ji dve nekdanji Cuomovi sodelavki priznali, da ju je prav tako spolno nadlegoval, vendar ju ni identificirala.

Boylanova trdi, da naj bi se Cuomu nadlegovanje začelo kmalu zatem, ko je začela delati v njegovem kabinetu. Dejala je še, da je sedaj jezna sama nase, ker je bila tako dolgo tiho, vendar druge izbire v New Yorku, ki ga obvladujejo demokrati na čelu s Cuomom, naj ne bi imela. Leta 2018 se je sicer odločila za zamenjavo službe. S tem naj bi pred tem odlašala, ker je vedela, da jo bodo guvernerju zvesti sodelavci napadali, kar se je tudi zgodilo. Po njenem odhodu so trdili, da je bila nesramna in zadirčna do sodelavcev.

"Spolno nadlegovanje na delovnem mestu se ne sme tolerirati," je sedaj v odzivu dejal demokratski predsednik predstavniškega doma državnega kongresa Carl Heastie. Demokratska voditeljica senatne večine Andrea Stewart Cousins pa je obtožbe Boylanove označila kot zelo zaskrbljujoče.

Cuomo je bil Newyorčanom pred pandemijo znan kot guverner, ki je ustanovil posebno komisijo za preiskavo korupcije, a jo hitro ukinil, ko je preiskava zadela ob njegove politične zaveznike.