pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA morda ujetnike zadrževale tudi v Romuniji

Deli na:
ZDA morda ujetnike zadrževale tudi v Romuniji

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriška obveščevalna agencija Cia je morda v "prehodnem centru" v Romuniji zadrževala osumljence, je povedal nekdanji vodja romunskih obveščevalcev Ioan Talpes. Bukarešta menda o podrobnostih o aktivnostih Cie na svojem ozemlju ni spraševala, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 sta ameriška in romunska stran govorili o "centrih za podporo Cii", lokacijah, ki bi jih Romunija odstopila v uporabo Ciinim predstavnikom. Ti bi v omenjenih centrih "organizirali aktivnosti, ki bi jih želeli izvajati v drugih državah," je v video pogovoru za časnik Adevarul dejal Talpes.

"Nobena lokacija od začetka ni bila imenovana center za pridržanje. Šlo je zgolj za prehodni center," je pojasnil in dodal, da je Romunija takrat čakala na zeleno luč za vstop v zvezo Nato.

"Romunske strani ni zanimalo, kaj počnejo Američani, predvsem z namenom pokazati, da nam lahko zaupajo," je še povedal Talpes, ki je vodil romunsko obveščevalno službo od leta 2000 do 2004. "Zagotovo drži, da nismo vedeli za prisotnost pridržanih."

Poročilo, predstavljeno v ameriškem senatu ta teden, je razkrilo, da je Cia pri zaslišanju osumljencev po zloglasnem 11. septembru uporabljala tudi mučenje. Poročilo je navajalo, da je bilo 119 ljudi zajetih in pridržanih na črnih lokacijah v drugih državah, ki pa niso bile razkrite.

Poleg Romunije naj bi šlo še za Poljsko, Litvo, Tajsko in Afganistan.

Romunija ni priznala obstoja Ciinih skrivnih zaporov na svojem ozemlju. Takratni predsednik Ion Iliescu je ta teden dejal, da o zadevi ni vedel ničesar, premier Victor Ponta pa je dejal, da bi na ta vprašanja moralo odgovoriti zunanje ministrstvo, kjer pa zadeve niso želeli komentirati.