zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šef Sove zanika, da bi v agenciji vladal kaos

Deli na:
Šef Sove zanika, da bi v agenciji vladal kaos

Foto: Bobo

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Zoran Klemenčič je v sporočilu za javnost zatrdil, da v Sovi ni nikakršnega alarmantnega stanja in kaosa, kot stanje v agenciji v zadnjih dneh opisujejo nekateri mediji. "Agencija izvaja vse z zakonom določene naloge in aktivnosti na podlagi usmeritev vlade," je zagotovil.

Kot je spomnil, so se namreč v nekaterih slovenskih medijih pojavili zapisi, da je stanje v Sovi alarmantno, obupno ter da v Sovi vlada kaos, za kar naj bi bil odgovoren direktor agencije. Zapisi temeljijo na anonimnih virih oziroma anonimnih pismih, podpisanih z "zaskrbljeni uslužbenci".

"Pisanje anonimnih pisem 'zaskrbljenih uslužbencev' in obveščanje javnosti na podlagi anonimnih 'notranjih' informatorjev je zelo verjetno povezano z nekaterimi drugimi interesi oziroma interesi tistih, ki bi radi imeli vpliv v agenciji, pa ga nimajo ali ga nimajo več," je zapisal v sporočilu.

Po njegovih navedbah vsi uslužbenci agencije vedo, da so vrata direktorjeve pisarne odprta, če se želijo z njim pogovoriti o delu, izboljšavah ali odpravljanju nepravilnosti in pomanjkljivosti. Če to ni dovolj, lahko o tem obvestijo predsednika vlade, kateremu je direktor agencije neposredno odgovoren, ne nazadnje tudi komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v državnem zboru, je še dodal.

Direktor v sporočilu, ki so ga posredovali iz vladnega urada za komuniciranje, tako poudarja, da v agenciji ni nikakršnega alarmantnega stanja in kaosa.

Ob tem še dodaja, da je "nesporno dejstvo, da agencija o svojih aktivnostih, uspehih in neuspehih ne more in ne sme obveščati javnosti. Prejemniki informacij agencije so le z zakonom določeni nosilci funkcij in državni organi".

Podatke o svojem premoženjskem stanju pa direktor v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije sporoča Komisiji za preprečevanje korupcije.

V omenjenem pismu je namreč med drugim zapisano, da je Klemenčič popolnoma nesposoben za vodenje Sove in da zaradi zavedanja lastne nesposobnosti in strahu pred izgubo direktorskega položaja že več mesecev obračunava z vsemi strokovnjaki, ki so si ga drznili opozoriti na pomanjkljivosti in domnevne nezakonitosti.

Prepričani so, da je zaradi Klemenčiča ogrožena nacionalna varnost države, saj služba pod njegovim vodstvom ne izpolnjuje niti osnovnih nalog, po drugi strani pa Klemenčič agencijo "aktivno zlorablja za zbiranje obveščevalnih informacij, ki koristijo njegovim poslovnim interesom kot večinskemu lastniku finančne družbe GBD ter zaščiti njegove žene v sodnih postopkih, v katerih se je znašla zaradi finančnih zlorab pri lastninjenju kranjskega Merkurja".

Vladi pa Klemenčič posreduje prirejene in nepopolne informacije, zato slednja ne more sprejemati pravilnih in pravočasnih ukrepov pri zagotavljanju varnosti slovenskih državljanov, so še zapisali anonimneži.