Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Direktor Cie zavračal metode, a hvalil agente

Deli na:
Direktor Cie zavračal metode, a hvalil agente

Foto: Reuters

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia John Brennan je včeraj na novinarski konferenci glede senatnega poročila o mučenju terorističnih osumljencev branil agencijo in agente. Priznal pa je, da agencija ni bila pripravljena na program zapiranj in zasliševanj, agenti pa niso dovolj dobro razvili in nadzirali uvodnih aktivnosti.

Senatni odbor za obveščevalne dejavnosti oziroma njegovi demokratski člani so po petih letih preiskave in analize šest milijonov strani dokumentacije Cie ugotovili, da so teroristične osumljence v tajnih zaporih Cie mučili, mučenje pa ni prineslo uporabnih informacij za vojno proti terorizmu.

ZDA so uporabljale metode, ki jih kritizirajo in zavračajo v drugih državah, zaradi česar jih sedaj brez sramu kritizirajo tudi države, kot so Severna Koreja, Iran in Rusija.

Brennan kritik in poročila ni tako ostro zavrnil, kot so to storili zagovorniki mučenja, med njimi nekdanji podpredsednik ZDA Dick Cheney, nekdanji direktor Agencije za nacionalno varnost Michael Hayden in nekdanji direktor Cie George Tenet in konservativni televizijski komentatorji.

Republikanski senator iz Arizone John McCain, ki so ga mučili v ujetništvu med vietnamsko vojno, je poročilo pozdravil in tako kot vedno prej "posebne zasliševalske metode zavrnil".

Vendar pa je tudi Brennan vztrajal, da je bilo mučenje koristno in da so na tej podlagi prišli med drugim do informacij o skrivališču vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna. Tako kot tudi drugi državni uradniki, ki zagovarjajo ravnanje s terorističnimi osumljenci, se je Brennan skliceval na posebne okoliščine.

Te okoliščine pa so bile precej nerodne za administracijo predsednika Georgea Busha. Cia je predsednika nekaj dni pred napadom obvestila, da se Al Kaida pripravlja na napad na ZDA. Na nevarnost Al Kaide so opozarjali tudi uradniki administracije, ki so ostali še iz časov administracije Billa Clintona. Vendar pa se je nova Busheva ekipa nacionalne varnosti osredotočala na Rusijo in velike teme, bradači v votlinah Afganistana pa je niso skrbeli.

Dokler ni prišlo do napadov 11. septembra 2001, nakar se je kolo obrnilo za 180 stopinj in še posebej Cheney je postal obseden z preprečitvijo novih napadov. Američani niso vedeli, kaj je še v pripravi in nujno je bilo poiskati odgovore. "Takrat ni bilo enostavnih odgovorov," je dejal Brennan in zatrdil, da je Cia storila veliko dobrega za zavarovanje države in državljanov.

Dejstvo pa ostaja, da so ZDA članica Konvencije proti mučenju, ki jo je podpisal nihče drug kot idol današnjih največjih zagovornikov mučenja Ronald Reagan. Konvencija prepoveduje mučenje tudi v izrednih razmerah, na katere se sedaj sklicujejo zagovorniki posebnih zasliševalskih metod.