900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi suma pranja denarja aretirali vatikanskega duhovnika

Deli na:
Zaradi suma pranja denarja aretirali vatikanskega duhovnika

Foto: Reuters

V povezavi s preiskavo aktivnosti vatikanske banke IOR so zaradi suma korupcije in goljufije aretirali duhovnika iz Salerna Nunzia Scarana, nekdanjega italijanskega obveščevalca in nekega finančnega posrednika, so po navedbah tujih tiskovnih agencij danes sporočile italijanske oblasti.

Po poročanju italijanskih medijev naj bi Scarano obveščevalcu plačal 400.000 evrov, da bi ta z zasebnim letalom iz Švice v Italijo prepeljal 20 milijonov evrov gotovine. Denar naj bi sicer pripadal Scaranovemu prijatelju, ki mu je duhovnik iz Salerna po besedah njegovega odvetnika "le pomagal", sam pa naj ne bi imel osebnih koristi.

Po navedbah italijanskega časnika La Repubblica naj bi proti Scaranu potekala tudi preiskava tožilstva v Salernu v povezavi s pranjem denarja. "Klicali so ga monsignor 500 ... saj je s sabo nosil bankovce za 500 evrov," ki jih je domnevno uporabljal za pranje denarja za svoje prijatelje na jugu Italije, je še poročal časnik.

Scarano je bil sicer "pred kakšnim mesecem" suspendiran s položaja člana uprave vatikanskega premoženja (APSA), potem ko so njegovi nadrejeni izvedeli za preiskave njegovih aktivnosti, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Vatikanska banka IOR je bila v preteklih mesecih tarča številnih obtožb zaradi pomanjkanja preglednosti in nespoštovanja mednarodnih standardov, namenjenih boju proti pranju denarja in financiranju terorizma, zaradi česar je papež Frančišek v sredo ustanovil posebno preiskovalno komisijo, ki je zadolžena za pregled aktivnosti IOR.