cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi ruskega letala nad Turčijo zasedal celo Nato

Deli na:
Zaradi ruskega letala nad Turčijo zasedal celo Nato

Foto: Reuters

Veleposlaniki držav članic zveze Nato so danes ostro protestirali, ker so ruska vojaška letala med operacijo v Siriji kršila zračni prostor Turčije, ki je članica zavezništva.

Zavezniki v Nato obsojajo te vdore in kršitve Natovega zračnega prostora, so sporočili veleposlaniki zavezništva po izrednem zasedanju. Kot opozarjajo, gre za izjemno nevarno in neodgovorno ravnanje.

"Dejanja Rusije ne prispevajo k varnosti in stabilnosti v regiji," je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je sklical zasedanje.

Turški premier Ahmet Davutoglu je pred tem sporočil, da je Rusija priznala, da so njena letala po pomoti zašla v turški zračni prostor. Rusko veleposlaništvo v Turčiji je potrdilo, da je prišlo do takšnega incidenta.

Davutoglu je poudaril, da kršitev zračnega prostora ne bo povzročila napetosti v odnosih med Ankaro in Moskvo, je pa Rusiji poslal "prijateljsko opozorilo".

Turško zunanje ministrstvo je zaradi incidenta poklicalo na pogovor ruskega veleposlanika, zunanji minister Feridun Sinirlioglu pa je bil v stiku z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. V primeru novih kršitev, bo Moskva odgovorna za kakršnekoli želene incidente, ki bi se lahko zgodili, so opozorili na turškem zunanjem ministrstvu.

Turška reaktivna letala F-16 so v soboto prestregla rusko lovsko letalo, ki je ob meji s Sirijo kršilo turški zračni prostor, ter ga prisilile k vrnitvi, so sporočili v Ankari.

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes dejal, da bi incident lahko sprožil resno zaostrovanje. "Zelo smo zaskrbljeni, ker bi prav takšne stvari, na katere se je Turčija odzvala skladno s svojimi pravicami, pripeljale do sestrelitve," je opozoril.

Visoki neimenovani predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva pa je ocenil, da sobotni incident ob meji s Sirijo najverjetneje ni bil napaka, ampak namerno dejanje Rusije. Kot je dodal, incident le še dodatno potrjuje resne pomisleke o tem, kaj počne Rusija.

Kot je še dodal, tečejo o tem "nujni pogovori" s Turki in partnerji v zvezi Nato v Bruslju. Ameriški obrambni minister Ashton Carter je sicer trenutno v Španiji, kjer začenja svoj petdnevni obisk v Evropi, del katerega bo tudi udeležba na četrtkovem ministrskem zasedanju Nata.

Washington in Moskva sta minuli teden začela pogovore na vojaški ravni z namenom preprečiti morebitne incidente na terenu, na tleh in v zraku, v Siriji, kjer po novem tudi Rusija izvaja letalske napade. Kot je poudaril predstavnik Pentagona, so se s pogovori želeli izogniti prav dogodkom, kakršen je bil sobotni, zato jih takšno neprofesionalno ravnanje še toliko bolj skrbi.

Rusija in Turčija sta na nasprotnih bregovih glede krize v Siriji. Moskva od minulega tedna tam izvaja letalske napade v podporo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, medtem ko Ankara - podobno kot zahodne države z ZDA na čelu - vztraja, da je njegov sestop z oblasti edina možna rešitev. Ruske napade je Turčija označila za "nesprejemljive" in za "veliko napako".