komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija po konkurenčnosti industrije med najslabšimi v EU

Deli na:
Slovenija po konkurenčnosti industrije med najslabšimi v EU

Foto: Bobo

Slovenija je po konkurenčnosti industrije v najslabši skupini članic EU, ugotavlja Evropska komisija v poročilih, objavljenih včeraj v Bruslju. Avtorji poročil so članice razdelili v štiri skupine. Slovenija je skupaj z Bolgarijo, Hrvaško, Malto in Ciprom v najslabši skupini članic, v katerih konkurenčnost stagnira ali pada.

V najboljši skupini držav z visoko stopnjo konkurenčnosti, ki se izboljšuje, so Nizozemska, Nemčija, Danska in Irska.

Visoko stopnjo konkurenčnosti, ki pa stagnira ali upada, po navedbah komisije beležijo Belgija, Velika Britanija, Avstrija, Francija, Italija, Luksemburg, Švedska in Finska.

V skupini držav s skromno stopnjo konkurenčnosti, ki pa se izboljšuje, so Estonija, Litva, Španija, Latvija, Češka, Madžarska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška in Grčija.

Komisija sicer v dveh letnih poročilih o konkurenčnosti industrije v EU ugotavlja, da ima evropska industrija številne konkurenčne prednosti, ki bi jih bilo treba kljub težkim gospodarskim razmeram izkoristiti za spodbujanje gospodarske rasti.

EU namreč na splošno pri proizvodnji ohranja konkurenčno prednost z visoko usposobljenimi delavci, visoko stopnjo izvoza blaga ter konkurenčnimi prednostmi, povezanimi s kompleksnimi in visokokakovostnimi proizvodi, izpostavlja komisija.


Obenem pa opozarja, da morajo članice za zagotovitev rasti nujno ukrepati na več področjih, ki povzročajo skrbi: okrepiti investicije, izboljšati dostop malih in srednjih podjetij do bančnih posojil, učinkovitost javne uprave, dostop do tujih trgov in inovacije ter nasloviti problem visokih cen energije.

"Cenim prizadevanja članic za izboljšanje konkurenčnosti industrije, a veliko je še treba postoriti," je pozval komisar za industrijo in podjetništvo Ferdinando Nelli Feroci ter izpostavil omenjena problematična področja.

Evropska komisija bo izsledke poročil upoštevala pri pripravi priporočil članicam za fiskalne in strukturne reforme v sklopu evropskega semestra, cikla okrepljenega evropskega nadzora nad izvajanjem nacionalnih proračunskih in gospodarskih politik.

Komisija poročila o konkurenčnosti industrije pripravi enkrat na leto, da se zagotovijo na dokazih temelječi kazalniki, ki podpirajo oblikovanje politike na ravni EU in njenih članic.

Prvo poročilo o evropski konkurenčnosti za leto 2014 z naslovom Pomoč podjetjem pri rasti omogoča kvantitativno oceno konkurenčnosti industrije EU in zagotavlja empirične odgovore na pomembna vprašanja v razpravi o industrijski politiki.

Drugo poročilo o konkurenčnosti članic unije za leto 2014 z naslovom Ponovna industrializacija Evrope je ocena na podlagi kazalnikov izvajanja industrijske politike na ravni EU in nacionalni ravni, z razčlenitvijo po državah.