Revija Reporter
Svet

Zaradi koronavirusa Švedska znižala napoved gospodarske rasti

STA

8. mar. 2020 8:51 Osveženo: 8:52 / 08. 3. 2020

Deli na:

Na Švedskem so do četrtka popoldne zabeležili 60 primerov okužbe s koronavirusom, pri čemer je ena oseba že ozdravela. Smrtnih žrtev doslej tam ni bilo.

Reuters

Švedska je zaradi negativnih vplivov epidemije koronavirusa na gospodarstvo ta teden znižala napoved letošnje rasti BDP. Kot je sporočila finančna ministrica Magdalena Andersson, po novem pričakujejo 0,8-odstotno rast, kar je 0,3 odstotne točke manj od dosedanje napovedi. Če bo epidemija še dolgo trajala, bo rezultat morda še slabši, je opozorila.

Kot je po poročanju Reutersa dejala Anderssonova, se lahko številke hitro spremenijo, saj je trajanje epidemije trenutno nemogoče točno napovedati. Ob tem je spomnila na podatke Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki je ta teden opozorila, da bi bila lahko globalna gospodarska rast zaradi koronavirusa letos nižja za 0,5 odstotne točke.

Zagotovila je, da bo vlada gospodarstvu pomagala po najboljših močeh. Med drugim bo omilila zakonodajo, da bodo podjetja lažje skrajšala delovnik. Omogočila jim bo tudi izredno znižanje plač, s čimer želi preprečiti množična odpuščanja.

Stroške skrajšanega delovnika bodo po besedah Anderssonove porazdelili med državo, podjetja in zaposlene.

Na Švedskem so do četrtka popoldne zabeležili 60 primerov okužbe s koronavirusom, pri čemer je ena oseba že ozdravela. Smrtnih žrtev doslej tam ni bilo.

Novi virus so zabeležili že v okoli 80 državah in teritorijih. Več kot 95.000 ljudi je okuženih, okoli 3200 jih je umrlo.