demi in ashton Svet24.si

Demi Moore o Ashtonu Kutcherju: "Prevaral me je in...

dennis rodman Svet24.si

Madonna mu je ponudila denar, da bi ji naredil ...

dreamstime_m_85985117 Svet24.si

To so rastline, ki v naš dom privabljajo ...

zajtrk, ukc Svet24.si

Bolnica s celiakijo opozorila na neprimeren ...

cb9662cf647e0f6db389c31dbdb12dc7 Odkrito.si

»Ni pomembno, koliko časa živite, bolj pomembno...

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Helena Blagne pokazala, kako bo zapravila denar

ksenija Njena.si

Kmetijo je zapustila Ksenija

Slovenija

Gospodarska rast naj bi bila nižja od napovedi, proračun se bo skrčil

Deli na:
Gospodarska rast naj bi bila nižja od napovedi, proračun se bo skrčil

Foto: Primož Lavre - Finančni minister Andrej Bertoncelj.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je po besedah finančnega ministra Andreja Bertonclja znižal napoved gospodarske rasti. Sloveniji za letos po novem napoveduje 2,8-odstotno realno rast BDP, kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi. Napoved za prihodnje leto je znižal za 0,1 odstotne točke na tri odstotke.

Bertoncelj je na novinarski konferenci po današnji seji vlade pojasnil, da je vlada spomladi rebalans letošnjega proračuna pripravila na podlagi Umarjeve pomladanske napovedi, da bo gospodarska rast letos dosegla 3,4 odstotka. A rast bo slabša, kot je dejal, predvsem na račun slabšega drugega četrtletja, ko je prišlo predvsem do velikih sprememb pri zalogah. Razmere naj bi se sicer v tretjem in zadnjem četrtletju nekoliko izboljšale.

"Naj pa jasno povem - gospodarska rast bodisi 2,8- ali triodstotna, je zelo solidna gospodarska rast, še vedno več kot dvakrat višja od povprečne rasti v območju evra," je poudaril minister.

S slabšo Umarjevo napovedjo bo treba spremeniti tudi poteze vlade; med drugim je že zamrznila izvrševanje proračuna, tako da bo vse večje nenačrtovane izdatke ministrstev do konca leta potrjevalo ministrstvo za finance. "Ministre sem pozval k varčevanju in črtanju nenujnih ukrepov," je poudaril Bertoncelj, ki meni, da bi del izpada prihodkov lahko nadomestili z varčevanjem.

Spomnil je, da na ministrstvih varčujejo že od septembra. "To varčevanje že poteka, jaz sem ministre samo pozval k bolj intenzivnemu varčevanju pri nenujnih ukrepih. Ne govorimo o tistem, kar so zakonske obveznosti, govorimo o nenujnih ukrepih, kjer lahko privarčujemo. Mislim, da je tako prav, v teh časih se je treba obnašati odgovorno in porabo v tem delu zamejiti," je ponovil.Za prihodnje leto bo, kot je napovedal, načrtovano višino odhodkov državnega proračuna znižal za 100 milijonov evrov na 10,35 milijarde evrov. "Proračuna za leti 2020 in 2021 bosta oblikovana tako, da bosta skladna s fiskalnim pravilom," je zagotovil.

"Ne želim izpasti pesimistično. Mi imamo lepo gospodarsko rast, sledimo napovedim Umarja, sicer pričakujem, da se zna zgoditi kakšen popravek, in če bo treba, se bomo nemudoma prilagodili," je bil jasen. Predvidenih 100 milijonov evrov bodo po njegovih besedah ministrstva privarčevala linearno, vsako bo izgubilo približno en odstotek sredstev, je pojasnil.

Bertoncelj je na novinarski konferenci še pojasnil, da je bil državni proračun avgusta znova v črnih številkah in izkazuje presežek. Presežek za prihodnje leto je predviden v višini 0,8 odstotka BDP, za leto 2021 leto pa v višini 1,2 odstotka BDP.

"Pomembno je, da ohranjamo trend proračunskega presežka, ter da dodatno znižamo javni dolg in lovimo v treh letih strukturno uravnoteženost. Tega Slovenija še nikoli ni imela," je še dodal Bertoncelj in izpostavil, da je to pomembno tudi z vidika mednarodnih bonitetnih ocen.

loading...
Loading...