Revija Reporter
Svet

Prihaja recesija? Za Nemčijo vse več ocen o nižji gospodarski rasti

STA

19. mar. 2019 14:12 Osveženo: 14:15 / 19. 3. 2019

Deli na:

Nemško gospodarstvo se ohlaja

STA

Po nizu znižanj napovedi gospodarske rasti Nemčije za letošnje leto je to storil še t.i. svet modrecev. Ta je napovedal, da se bo obseg nemškega BDP letos okrepil za 0,8 odstotka, kar je 0,7 odstotne točke manj od prvotnih napovedi.

Petčlanski svet modrecev, v katerem je ena ženska, je napovedal, da bosta rast okrnili počasnejša rast izvoza in doseganje skrajne meje proizvodnih zmogljivosti, tudi zaradi pomanjkanja kvalificirane delovne sile. K temu bo svoje pridal še morebitni kaotični brexit, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To mnenje je svet objavil po tem, ko so podobno napovedi znižali nemška vlada, Mednarodni denarni sklad (IMF) ter mnoge druge domače in tuje institucije. Vlada napoveduje okoli enoodstotno gospodarsko rast, IMF pa nekoliko bolj optimistično 1,3-odstotno.

Vodilni strokovnjaki Nemčiji za prihodnje leto napovedujejo okrepljeno rast, ki naj bi dosegla 1,7 odstotka, a je podvržena mnogim tveganjem. Med njimi naštevajo negotovosti okoli brexita, razpleta trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko ter glede ohlajanja rasti kitajskega gospodarstva.

Grožnja recesije se jim v tej fazi zdi malo verjetna, a bi lahko potencialna spirala protekcionističnih ukrepov tudi največje evropsko gospodarstvo pahnila v območje krčenja obsega BDP.