stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi ameriških sankcij je Daimler že ustavil vse aktivnosti v Iranu

Deli na:
Zaradi ameriških sankcij je Daimler že ustavil vse aktivnosti v Iranu

Foto: Profimedia

Nemški avtomobilski koncern Daimler je danes napovedal, da ustavlja vse aktivnosti v Iranu, poroča nemški časnik Der Spiegel. To so že prve velike posledice ponovne uvedbe ameriških sankcij proti Iranu, ki prepovedujejo tudi poslovanje ameriških podjetij s tistimi tujimi, ki bi še naprej poslovale z Iranom.

Daimler tako ustavlja svoje širitvene načrte na iranski trg, ki jih je napovedal v začetku leta 2016. Skupaj s partnerskimi podjetji so nameravali v Iranu postaviti tovarno gospodarskih vozil in prodajati pod njihovo blagovno znamko Fuso. Prav tako so ustavili prodajo osebnih vozil znamke Mercedes v Iranu.

"Iransko gospodarstvo in s tem avtomobilski trg se je razvijal precej slabše, kot smo pričakovali," so za Spiegel sporočili iz koncerna v Stuttgartu. Poudarili pa so še, da "pozorno spremljajo razvoj političnih dogodkov, še posebej v povezavi z jedrskim sporazumom".


Z današnjim dnem je začel je veljati prvi sveženj ameriških sankcij proti Iranu, ki so jih ZDA napovedale z odstopom od mednarodnega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij. Ameriški predsednik Donald Trump je danes tvitnil, da so to "najostrejše sankcije, ki so bile kadarkoli uveljavljene". Zagrozil je tudi, da kdorkoli bo posloval z Iranom, ne bo posloval z ZDA.

Iran in preostale podpisnice zgodovinskega sporazuma iz leta 2015 - Velika Britanija, Nemčija, Francija in Kitajska - si prizadevajo za ohranitev dogovora in poslov, ki so jih sklenili od takrat. Kljub temu bodo morala podjetja iz vsega sveta sedaj izbirati med poslovanjem z Iranom ali ZDA.

Zunanji ministri držav članic EU, vključno s Slovenijo, so sredi julija potrdili ukrep za zaščito evropskih podjetij, ki poslujejo z Iranom, pred posledicami ameriških sankcij. V ponedeljek pa so visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini ter zunanji ministri držav podpisnic sporazuma zagotovili, da si bodo prizadevali za ohranitev "učinkovitih finančnih kanalov" z Iranom in izrazili odločenost zaščititi evropska podjetja, ki bodo poslovala z Iranom.