atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška Cia in nemška BND sta s pomočjo švicarskega podjetja vohunili za več deset državami

Deli na:
Ameriška Cia in nemška BND sta s pomočjo švicarskega podjetja vohunili za več deset državami

Foto: Reuters

Ameriški in nemški obveščevalci so več desetletij vohunili za več deset državami, so poročali ameriški, nemški in švicarski mediji. To so počeli prek švicarskega podjetja, ki je državam prodajalo proizvode za kriptirano komuniciranje. Švicarske oblasti so sprožile preiskavo.

Ameriška obveščevalna služba Cia in nemška obveščevalna služba BND sta leta 1970 kupili švicarsko podjetje Crypto AG, ki je po drugi svetovni vojni postalo vodilno na področju prenosnih naprav za kriptirano komuniciranje. Podjetje je svojo opremo prodajalo več kot 120 državam, med drugim Iranu, Indiji, Pakistanu, Savdski Arabiji, Vatikanu in vojaškim huntam v Latinski Ameriki, so poročali ameriški Washington Post, nemška javna televizija ZDF in švicarska javna televizija SRF.

Naprave, ki so jih prodali ameriškim zaveznikom, so bile varne, v druge pa so lahko vdrli ameriški in nemški vohuni. Obveščevalni službi ZDA in Nemčije sta naprave priredili tako, da sta z lahkoto razbrali kode, ki so jih države uporabljale za pošiljanje kriptiranih sporočil.

Po poročanju Washington Posta so tako Američani nadzorovali zajetje talcev na veleposlaništvu ZDA v Teheranu leta 1979, Združenemu kraljestvu pa so zagotavljali informacije o argentinski vojski med falklandsko vojno leta 1982.



Ključnih nasprotnikov sicer niso mogli nadzorovati, saj Sovjetska unija in Kitajska nista bili med strankami Crypto AG, poročanje medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

BND je svoj delež v podjetju prodala že leta 1993, Cia pa šele leta 2018. Nato je razpadlo na dve podjetji. Tisto, namenjeno švicarskemu trgu, deluje v Švici pod imenom CyOne. Drugo podjetje, ki deluje na mednarodnem trgu, pa je zdaj v švedski lasti. Deluje pod imenom Crypto International. Tam so zanikali povezave z obveščevalnima službama ZDA in Nemčije.

Švicarska vlada je že januarja sprožila preiskavo, katere rezultati naj bi bili znani junija.