Revija Reporter
Svet

Schulz napadel Merklovo, ker se ne upa skregati s Trumpom

STA

3. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Kandidat nemških socialdemokratov (SPD) za kanclerja Martin Schulz je kritiziral držo nemške kanclerke Angele Merkel do ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Njena drža naj bi bila premila, pravi Schulz in dodaja, da bi sam Trumpu odgovoril tudi z "ne", če bi bilo to potrebno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Nemška kanclerka si mora občasno upati tudi sporeči z ameriškim predsednikom," je dejal Schulz v intervjuju za nemški Welt am Sonntag.

"Občasno lahko predsedniku odgovoriš tudi z jasnim ne. Jaz bi Trumpu dejal: Tvoje razmišljanje o oboroževanju, ki ga nisi utemeljil, ni naše," je dodal. Schulz je s tem mislil Trumpovo zahtevo po povišanju izdatkov za obrambo v zvezi Nato.

Schulz je kritiziral tudi druge voditelje, ki se bodo udeležili vrha G20 v Hamburgu konec tedna. Kot je pojasnil bo to vrh neobvezujočih deklaracij. "Demokratične vlade bi se morale vprašati, ali želijo podpisati minimalni dokument o strinjanju z avtokrati," je povedal. Po njegovem bi se morali resno razmejiti glede podnebne politike, migracij in razvojne politike, ki jih zagovarjajo.

"Moramo popuščati pri Trumpu, Erdoganu in Putinu? Ne," je dodal Schulz.

Voditelji držav skupine G20 se bodo v Hamburgu na severu Nemčije pod strogimi varnostnimi ukrepi zbrali v petek in soboto. Za varnost bo v času vrha v mestu skrbelo približno 15.000 policistov. Poleg njih bo še dodatnih 3800 zveznih policistov nadzorovalo letališče in vlake.

Schulz je glavni izzivalec Merklove na septembrskih parlamentarnih volitvah. Sprva mu je sodeč po javnomnenjskih anketah kazalo zelo dobro, v zadnjem času pa podpora njemu in socialdemokratom pada.