pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče: Razlitju nafte v Mehiškem zalivu botrovala huda malomarnost BP

Deli na:
Sodišče: Razlitju nafte v Mehiškem zalivu botrovala huda malomarnost BP

Foto: Reuters

Okrožni sodnik v New Orleansu je včeraj presodil, da je do velikega razlitja nafte v Mehiškem zalivu leta 2010 prišlo zaradi "hude malomarnosti" naftne družbe BP. To morda pomeni, da bo morala britanska družba plačati več milijard dolarjev dodatnih kazni.

Sodnik Carl Barbier je presodil, da se je ekološka katastrofa zgodila zaradi hude malomarnosti in namernih kršitev BP, zato bo moralo podjetje plačati dodatne kazni v višini 18 milijard dolarjev.

Barbier je dejal, da je BP vedel, da je vrtina, v katero je vrtal, še posebej nevarna zaradi tveganja izbruha. Sodnik je odločitve naftnega velikana med postopkom vrtanja označil za hudo malomarnost, ker so "predstavljale ekstremen odklon od potrebne skrbnosti v danih okoliščinah".

Barbier je tudi razsodil, da sta za katastrofo odgovorni tudi podjetji Transocean, ki je bil lastnik naftne ploščadi Deepwater Horizon, in Halliburton, ki zagotavlja storitve za naftno industrijo. BP je pripisal 67 odstotkov odstotkov odgovornosti za nesrečo, Transoceanu 30 odstotkov in Halliburtonu tri odstotke.

Razlitje nafte po eksploziji ploščadi BP, v kateri je umrlo 11 ljudi, je povzročilo hudo škodo okolju in gospodarstvu. BP in druga vpletena podjetja plačujejo milijarde dolarjev raznih kazni, BP pa plačuje tudi odškodnino zaradi izgubljenega dohodka in bodočih prihodkov oziroma dobičkov.