Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Žaljivke in grožnje poslancu, ki v saboru zastopa tudi slovensko manjšino

Deli na:
Žaljivke in grožnje poslancu, ki v saboru zastopa tudi slovensko manjšino

Foto: Arhiv Reporterja

Hrvaški saborski poslanec Nedžad Hodžić, ki zastopa pet manjšin z območja nekdanje Jugoslavije, med njimi tudi slovensko, je prejel anonimno pismo z žalitvami in grožnjami zaradi njegovih izjav o potrebi spoštovanja pravic srbske manjšine v Vukovarju. Pismo je v saboru prebral poslanec Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

Anonimni avtor je napadel predsednika poslanskega skupine manjšinskih poslancev Hodžića, ker je zagovarjal spoštovanje pravic srbske manjšine v sporu glede napisov v cirilici v Vukovarju.

Pismo vsebuje vulgarne žalitve na račun Hodžića na podlagi vere in narodnosti ter grožnje, naj čim prej zapusti Hrvaško. Pupovac je kot poslanec srbske manjšine ocenil, da gre za "fašistično sporočilo", in poudaril, da takšni pojavi v hrvaški politiki in javnosti niso več nič posebnega, se pa lahko končajo z zlom, kakršno je bilo leta 1991.

Hodžić je včeraj v saboru pozval kolege, naj skupaj storijo vse, da bi se "družba ozdravila hude bolezni". Med drugim je razkril, da je osebno tri leta plačeval študij nekemu hrvaškemu študentu iz Vukovarja.

Hodžić je predsednik Bošnjaške demokratske stranke Hrvaške (BDSH), v sabor pa je bil izvoljen kot poslanec albanske, bošnjaške, črnogorske, makedonske in slovenske narodne manjšine.


Podpredsednica sabora Dragica Zgrebec je napad na Hodžića obsodila v imenu vseh poslancev.

Nasprotniki napisov v cirilici v Vukovarju so sicer napovedali, da bodo v nedeljo začeli zbirati podpise za referendum, na katerem bi državljani odločali, da pravico do dvojezičnosti v določeni enoti lokalne samouprave dobi manjšina, ki ima več kot 50 odstotkov prebivalstva v lokalni skupnosti.

Poslanec italijanske manjšine Furio Radin se je že odzval, da je ta referendumska pobuda štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja namenjena zniževanju ravni dvojezičnosti za vse manjšine na Hrvaškem.

Obstoječi ustavni zakon omogoča pravico do dvojezičnosti, če ima katera izmed manjšin tretjino prebivalstva v določeni lokalni skupnosti, kot je v primeru srbske manjšine v Vukovarju na podlagi popisa prebivalstva iz leta 2011.

V ponedeljek bodo sicer v Vukovarju množično obeležili obletnico padca Vukovarja, ki so ga 18. novembra 1991 po večmesečnem obleganju in uničevanju zasedli pripadniki jugoslovanske armade in srbskih enot, pri čemer so zagrešili številne vojne zločine.