pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Srbija bo od Slovenije uradno zahtevala priznanje srbske manjšine

Deli na:
Srbija bo od Slovenije uradno zahtevala priznanje srbske manjšine

Foto: Bobo

Predsednik odbora za zamejce in Srbe v regiji Aleksander Čotrić je dejal, da bo srbski parlament in pristojni parlamentarni odbor podprl srbsko skupnost v Sloveniji, da bi ji z ustavo in zakonom priznali status narodne manjšine, poroča srbska Politika.

Čotrić je v pogovoru z delegatom iz Slovenije Nikolom Todorovićem dejal, da bi s priznanjem srbske manjšine v Sloveniji dobili tudi poslanca v slovenskem parlamentu. To bi Srbom v Sloveniji omogočilo, da se šolajo in informirajo v materinem jeziku.

Poudaril je še, da so Srbi v Sloveniji poleg Slovencev drugi najmočnejši narod v državi. Zato meni, da so jim odvzete nekatere osnovne pravice, da bi obdržali svojo narodnostno identiteto.

To naj bi bila tudi tema pogovorov uradne delegacije Srbije v Sloveniji, saj naj bi se sestali s predstavniki srbske skupnosti. Čotrić je še dejal, da je status Slovencev v Srbiji dobro urejen, da jim je priznan status narodne manjšine, da so ustanovili nacionalni svet, ki se financira iz srbskega proračuna, in da bi morala Slovenija upoštevati upravičene zahteve Srbov v njihovi državi, pa poroča spletni Kurir.

Sicer v Srbiji pripravljajo spremembo zakona o državljanstvu, ki naj bi Srbom v tujini olajšal pridobivanje srbskega državljanstva.