stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Interpol nad srbskega poslanca, obtoženega vojnih zločinov na Kosovu

Deli na:
Interpol nad srbskega poslanca, obtoženega vojnih zločinov na Kosovu

Foto: Interpol

Poslancu Srbske napredne stranke (SNS) v srbskem parlamentu, upokojenemu generalu Momirju Stojanoviću očitajo vojne zločine v času konflikta na Kosovu in ga iščejo na podlagi Interpolove tiralice. Nalog za aretacijo so izdali tožilci misije EU na Kosovu (Eulex).

Stojanović, sicer vodja več odborov v srbskem parlamentu - za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, obrambo in Kosovo - je skupaj s 16 drugimi obtožen, da je konec aprila leta 1999 v občini Đakovica na jugozahodu Kosova izvedel vojne zločine nad kosovskimi civilisti.

Obtoženim očitajo vpletenost v poboj 372 kosovskih Albancev, mučenje, nečloveško obravnavo, razseljevanje, odvzem lastnine in druge zločine. Večino žrtev so po navedbah Eulexa našli v množičnem grobišču v Batajnici. Vseh 17 obtožencev iščejo na podlagi Interpolove tiralice, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Stojanović, ki je bil rojen v Đakovici, je v odzivu ocenil, da je Interpolova tiralica oblika političnega pritiska nanj in dejal, da pričakuje odziv srbske države. Po njegovem je cilj tovrstnih nalogov za aretacijo ustrahovanje Srbov in poskus preprečitve njihove vrnitve na Kosovo, da bi jim tako lahko zasegli tamkajšnje premoženje.

Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je včeraj menil, da čas in kraj vložitve obtožnice, prav tako pa izbor obtoženih, niso naključni. Po njegovih trditvah srbska vlada ne bo dovolila spreminjanja zgodovine. Pri tem je dodal, da bodo "podprli prizadevanja Združenih narodov, da se oblikuje mednarodno sodišče za vojne zločine na Kosovu, da bi se tako odkrila resnica o zločinih", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.