Revija Reporter
Svet

Zaletel se je v predsednika in se streljal na Dunaju

STA

6. sep. 2017 6:00

Deli na:

Aleksandar Vučić.

Profimedia

Eden od treh moških, ki so se minulo soboto zaleteli v vozilo, v katerem je bil srbski predsednik Aleksandar Vučić, je bil vpleten tudi v streljanje pred dunajskim hotelom Hilton marca letos in pri tem ranil eno osebo.

Vsi trije udeleženci sobotnega incidenta so trenutno v srbskem priporu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Potrjujem da je Luka R. ista oseba, ki je marca letos pred dunajskim hotelom Hilton streljala na Romuna in ga ranila," je dejal prvi mož avstrijske policije Vincenz Kriegs-Au.

Luka R. in še dva osumljenja bi morali julija letos stopiti pred avstrijskega kazenskega sodnika, vendar se nihče ni prikazal na sodišču. Ni jasno, kako bo njegovo priprtje v Srbiji vplivalo na sodni postopek v Avstriji, saj ga Srbija ne namerava izročiti, navaja še APA.

Trojica se je v soboto v Srbiji najprej zaletela v vozilo predsednika Vučića, nato pa vrinila v kolono predsedniških vozil. Za moške, sicer uslužbence zasebne varnostne službe, so zaradi ogrožanja predsednikove varnosti odredili 48-urni pripor. Grozi jim od enega do osem let zaporne kazni.

Vrhovno sodišče v Beogradu je sicer odločilo, da v tem sodnem postopku nima pristojnosti, saj predvidena zaporna kazen v primeru obsodbe ne presega 10 let. Postopek je zato napotilo na nižjestopenjsko sodišče, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbski mediji zdaj vlečejo vzporednice z incidentom tik pred atentatom na srbskega premiera Zoran Đinđića februarja 2003, ko je mafijec s tovornjakom poskušal podobno zaustaviti vozilo takratnega premiera. Atentat so preprečili, uspešno pa je bil izveden dva tedna zatem, ko so Đinđića ustrelili pred poslopjem vlade, še poroča APA.