GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zagrebški Vjesnik tik pred ukinitvijo

Deli na:
Zagrebški Vjesnik tik pred ukinitvijo

Foto: Arhiv Reporterja

Hrvaški finančni minister Slavko Linić naj bi danes potrdil, da je usoda edinega hrvaškega časnika v večinski lasti vlade, Vjesnika, zapečatena, danes poročajo hrvaški mediji. Predstavniki hrvaškega novinarskega društva (HND) in novinarskega sindikata (SNH) so po ministrovi izjavi že zahtevali nujno srečanje s premierom Zoranom Milanovićem.

"Konec je, zapiramo," naj bi Linić povedal novinarki Vjesnika, ki ga je po današnji seji vlade vprašala o prihodnosti edinega dnevnega časopisa na Hrvaškem, ki ga financirajo iz državnega proračuna.

Kot še navajajo hrvaški mediji, v predlogu varčevalnega letošnjega državnega proračuna ni predvidena niti ena sama kuna za Vjesnik, kjer so že pred časom slišali govorice o zapiranju uredništva. Vendar pa je medtem tiskovna predstavnica vlade Ivana Grljak dejala, da vlada še ni sprejela nobene dokončne odločitve o Vjesniku.

Sicer agonija tega hrvaškega dnevnika traja že več kot desetletje, dramatično pa je bilo zlasti zadnjih nekaj let, potem ko je država na različne načine neuspešno skušala rešiti dolgove nekoč uglednega zagrebškega časnika. Vlada je dolgoletne finančne težave Vjesnika reševala tako, da je časnik pridružila javnima podjetjema Narodne Novine in Tiskara Vjesnik, ki pa sta zaradi velikih finančnih izgub časnika zahtevali ločitev.

V HND in SNH so po današnji Linićevi napovedi v skupnem sporočilu opozorili, da se vlada zadnjih nekaj let sploh ni odzvala na strokovne novinarske predloge, naj sprejme zakon o Vjesniku kot javnem mediju, prav tako niso upoštevali njihovih projektov, ki bi lahko po mnenju novinarjev časniku zagotovili prihodnost na trgu. V današnjem pismu nadalje zahtevajo, naj vlada še enkrat prisluhne predlogom in argumentom novinarskih združenj.

Neuradno naj bi naklada Vjesnika padla pod rekordno nizkih 2500 izvodov, predvsem zaradi dolgoletne preudarne servilnosti hrvaškem državnem vrhu še iz časov pokojnega predsednika Franja Tuđmana. V Vjesniku, ki so ga ustanovili leta 1940, je ostalo nekaj manj kot 100 redno zaposlenih, imajo pa tudi nekaj deset honorarnih sodelavcev. Državo poslovanje Vjesnika mesečno stane približno 200.000 evrov.