Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pusićeva: Rogić in Arhar dosegla kompromisni predlog za LB

Deli na:
Pusićeva: Rogić in Arhar dosegla kompromisni predlog za LB

Foto: Bobo

Slovenski in hrvaški finančni strokovnjak France Arhar in Zdravko Rogić sta dosegla kompromisni predlog za prenesene devizne prihranke hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke, je povedala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić na današnji novinarski konferenci v Zagrebu. Za njo je predlog finančnih strokovnjakov sprejemljiv.

"Naša finančna strokovnjaka sta prišla do kompromisnega predloga, ki ni idealen za hrvaško stran, sicer pa menim, da je racionalen. Moje stališče je, da je za Hrvaško sprejemljiv," je povedala Pusićeva, ki ni govorila o podrobnostih predloga.

Ocenila je, da bi državi na podlagi predloga lahko relativno hitro uredili spor o LB, ter izpostavila, da so pogovori finančnih strokovnjakov prinesli sadove.

Kot je dodala, bosta Arhar in Rogić predlog rešitve najprej predstavila svojima vladama, potem pa bodo v Zagrebu in Ljubljani odločili, ali bodo njun predlog tudi sprejeli.

Hrvaška in Slovenija sta Arharju in Rogiću zaupali iskanje rešitve za tiste devizne prihranke hrvaških varčevalcev, ki jih je Hrvaška v začetku 90. let prejšnjega stoletja prevzela kot javni dolg ter preko komercialnih bank izplačala varčevalcem.

Pusićeva je danes še dejala, da je torkova odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu o obveznosti Slovenije, da izplača stare devizne prihranke vsem varčevalcem iz vseh podružnic LB, "v skladu z dosedanjim mnenjem Hrvaške".