Gina Schumacher Svet24.si

FOTO in VIDEO: »Ati, to je zate«: Gina za ...

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno (12. 11.)...

martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

ženska, limona Dobra karma

Kako spremeniti svoje občutke na bolje? Takole …

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

Svet

Na Hrvaškem priprli znano raziskovalno novinarko

Deli na:
Na Hrvaškem priprli znano raziskovalno novinarko

Hrvaška policija je včeraj priprla znano zagrebško raziskovalno novinarko Jasno Babić, ker se 16-krat ni odzivala na povabila zagrebškega občinskega sodišča na obravnave v primeru zasebne tožbe za žalitev in obrekovanje, ki jo je proti njej vložil hrvaški podjetnik Josip Radeljak leta 2009. Hrvaško novinarsko društvo je zahtevalo njeno izpustitev.

Babićevo so prijeli včeraj okoli poldneva in potem zaprli v zagrebškem priporu v Remetincu na podlagi zahteve občinskega sodišča iz 28. novembra lani.

"Novinarka ni sprejela niti enega samega povabila sodišča, neuspešni so bili tudi trije poskusi policije, da bi jo privedli na obravnavo in je bila sprejeta odločitev o priporu zaradi njenega izogibanja prihodu na sodišče," je pojasnil tiskovni predstavnik občinskega kazenskega sodišča v Zagrebu Dražen Kevrić.

Potrdil je, da gre za skrajni ukrep zagotavljanja, da bo Babićeva prišla na obravnavo, potem ko je bilo 16 neuspešnih povabil sodišča. Spomnil je, da je bila obtoženka na dveh obravnavah v začetku leta 2010 in potem se ni več oglašala na povabila sodišča.

Novinarko v priporu lahko zadržijo največ 30 dni, sicer pa ima pravico do pritožbe ali do zahteve za umik rešitve o priporu v 48 urah po prijetju.


Njena odvetnica, ki jo bo zastopala po uradni dolžnosti zgolj v primeru pripora, se bo o nadaljnjih ukrepih odločila danes, ker je včeraj bilo prepozno, da bi se srečala z Babićevo, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani.

Nujno izpustitev Babićeve je zahtevalo Hrvaško novinarsko društvo (HND), ki se sprašuje, zakaj so jo priprli, če sploh ni znano kdaj bo naslednja obravnava.

"Če so že zaradi obravnave prišli po njo, zakaj je niso na obravnavo tudi takoj odpeljali, ne pa zaprli v Remetinec," se sprašuje predsednik HND Zdenko Duka.

Babićeva je bila dolgoletna novinarka in urednica v tednikih Nacional in Globus, pogosto pa je objavljala prispevke, ki so govorili o organiziranem kriminalu na Hrvaškem.

Radeljak je sicer znan po tožbah proti novinarjem, ki so poročali o njegovih poslih, posebej pa o njegovih ljubezenskih zvezah s hrvaškimi igralkami in pevkami. Zaradi obrekovanja je pred leti tožil tudi svojo bivšo soprogo Vlatko Pokos.

loading...
Loading...