favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem v dobrem mesecu odstranili več kot 200 črnih gradenj

Deli na:
Na Hrvaškem v dobrem mesecu odstranili več kot 200 črnih gradenj

Foto: Bobo

Na Hrvaškem so od 15. septembra porušili 209 črnih gradenj v različnih delih države, je danes na novinarski konferenci v Zagrebu povedal hrvaški minister za gradbeništvo in prostorsko ureditev Ivan Vrdoljak. Med porušenimi črnimi gradnjami sta tudi dve v Istri, ki sta bili v lasti slovenskih državljanov.

Kot je dejal Vrdoljak, so s prvo fazo izvajanja novega zakona o obravnavi nezakonito zgrajenih objektov, s katerim želijo dokončno urediti to področje, izjemno zadovoljni.

Prvi val rušenj je veljal za objekte, zgrajene zunaj zazidljivih območij po 21. juniju lani, ki je bil določen kot zadnji rok za legalizacijo na črno zgrajenih objektov. Takrat so namreč pripravili satelitske posnetke hrvaškega ozemlja, na podlagi katerih lahko sedaj ugotovijo, kateri objekti so bili zgrajeni pred in po tem datumu.

Pomočnik ministra Davor Oršanić je za STA potrdil, da sta bila med 209 odstranjenimi objekti tudi dva, ki sta ju zgradila slovenska državljana v naselju Peruški v občini Marčana v hrvaški Istri. Ob hrvaški obali so sicer skupno odstranili 78 objektov, v notranjosti države pa 131.

Povedal je še, da so bili med tujimi državljani, ki so morali odstraniti svoje črne gradnje, tudi madžarski državljani. Obenem je poudaril, da bodo morali vsi lastniki nezakonito zgrajenih objektov na Hrvaškem odstraniti te objekte ne glede na državljanstvo, politično pripadnost ali družbeni status.

Oršanić pričakuje, da bodo slovenski državljani vložili nekaj tisoč zahtev za legalizacijo svojih črnih gradenj, zgrajenih pred 21. junijem lani. Po ocenah - uradnih podatkov namreč ni - naj bi imeli slovenski državljani na Hrvaškem okoli 110.000 nepremičnin, največ v Istri. Večina naj bi imela pravno-lastniške razmere urejene, črnograditeljev naj bi bilo malo.

Po zakonu je mogoče zahtevke za legalizacijo objektov, ki so bili zgrajeni brez ustrezne dokumentacije pred 21. junijem lani, vložiti do konca junija 2013. Višina nadomestil je odvisna od velikosti, lokacije in namena objektov, najnižje nadomestilo za legalizacijo črnih gradenj pa je 500 kun (67 evrov).

Osnova za izračun nadomestila za legalizacijo je kubični meter - dolžina krat višina krat širina objekta. Način izračuna je hrvaška vlada avgusta objavila na svoji spletni strani.

Približno 31.000 lastnikov črnih gradenj, ki že imajo odločbe o rušenju, lahko zahtevo za legalizacijo svojih objektov vloži do konca letošnjega leta.

Hrvaška gradbena inšpekcija ocenjuje, da je na Hrvaškem približno 400.000 nezakonito zgrajenih objektov, od tega je približno polovica stanovanjskih, vključno s počitniškimi hišami in apartmaji.