Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zagrebčani proti preimenovanju Trga maršala Tita

Deli na:
Zagrebčani proti preimenovanju Trga maršala Tita

Foto: Wikimedia

Dobra polovica anketiranih Zagrebčanov nasprotuje zahtevi po preimenovanju Trga maršala Tita v središču Zagreba, je pokazala raziskava agencije Vectura, ki so jo izvedli za zagrebška medija Jabuka TV in spletni portal Zagrebancija.com. Župan Milan Bandić je predlagal referendum, na katerem bi meščani odločili o imenu trga.

Telefonska raziskava, ki so jo izvedli med 23. in 25. novembrom med 838 Zagrebčani, je pokazala, da imena trga ne bi spreminjalo 56,9 odstotka vprašanih, medtem ko se 34,13 odstotka meščanov ne more sprijazniti, da se eden najlepših zagrebških trgov, na katerem je tudi Hrvaško narodno gledališče (HNK), še vedno imenuje po bivšem jugoslovanskem voditelju. 8,95 odstotka je neodločnih.

Za preimenovanje v Kazališni trg (Gledališki trg) so večinoma starejši od 60 let, medtem ko je največ nasprotnikov spremembe med meščani, ki so stari od 30 do 39 let, je še pokazala raziskava.

Zagrebški župan Milan Bandić je sredi novembra povedal, da imata mesto in država veliko drugih težav, če pa bodo mestno upravo še naprej "bombardirali" z zahtevami za preimenovanje Trga maršala Tita, je najboljša rešitev referendum spomladi 2014.

Razpis referenduma mora potrditi mestni svet, v katerem ima večino Bandićeva neodvisna lista. Preimenovanje že več let zahteva državljanska pobuda Krog za trg, ki jo podpirajo opozicijski mestni svetniki HDZ in desne koalicijske partnerice. Vprašanje imena trga jim je uspelo uvrstiti na dnevni red mestne skupščine.

Raziskava je še pokazala, da preimenovanju nasprotujejo volivci levosredinske koalicije, ki je v mestnem svetu tudi v opoziciji.