zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švica ostaja najbolj konkurenčno gospodarstvo, Slovenija izgubila osem mest

Deli na:
Švica ostaja najbolj konkurenčno gospodarstvo, Slovenija izgubila osem mest

Foto: Reuters

Švica ostaja najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu, ugotavlja Svetovni gospodarski forum (WEF). Slovenija je na letošnji lestvici globalne konkurenčnosti izgubila osem mest, tako da med 144 državami zaseda 70. mesto. Najslabše ocene je dobila za razvitost finančnega trga ter ureditev trga dela.

Švica je mesto najbolj konkurenčne države na svetu zasedla že šesto leto zapored. Drugo mesto je ohranil Singapur, na tretjem pa sledijo ZDA, ki so od tam izrinile Finsko. Finska tako letos zaseda četrto mesto, Nemčija pa je s četrtega mesta zdrsnila na peto.

Na šestem do desetem mesu sledijo Japonska, Hongkong, Nizozemska, Velika Britanija in Švedska. Za njimi se lahko z uvrstitvami do 20 mesta pohvalijo Norveška, Združeni arabski emirati, Danska, Tajvan, Kanada, Katar, Nova Zelandija, Belgija, Luksemburg in Malezija.

Slovenija, ki je na lestvici globalne konkurenčnosti že lani izgubila šest mest, se mora tokrat zadovoljiti s 70. mestom. V letu dni so jo prehitele države, kot so Rusija, Madžarska, Jordanija, Kolumbija, Črna gora, Vietnam in Gruzija.

Od nekdanjih jugoslovanskih republik se lahko poleg Črne gore z boljšim mestom kot Slovenija pohvali tudi Makedonija (63. mesto), nižje pa sta se uvrstili Hrvaška (77. mesto) in Srbija (94. mesto).

Pri ocenjevanju razvitosti finančnega trga si je Slovenija slabe ocene prislužila predvsem pri trdnosti bank, dostopu do kreditov ter zaupanju v bančni sistem. Pri slovenskem trgu dela pa poročilo kritizira predvsem prakse zaposlovanja in odpuščanja delavcev, stroške dela ter prožnost.

Boljše ocene pa si je Slovenija prislužila na področju zdravstva in izobraževanja, prav tako pa tudi za svojo infrastrukturo in tehnološko razvitost.