sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pred sodnike se vračajo Bavčar, Radan in Balkanski bojevniki

Deli na:
Pred sodnike se vračajo Bavčar, Radan in Balkanski bojevniki

Foto: Bobo

Mesec dni je naokoli in sodne počitnice so pri koncu, delo bo ustaljene tirnice zaradi praznika steklo v torek. In že v torek se nadaljuje sojenje v zadevi Hypo. Za konec meseca pa je napovedan zaključek ponovljenega sojenja v zadevi Istrabenz, v začetku septembra pa nadaljevanje primera Balkanski bojevnik in sojenje zdravniku Ivanu Radanu.

V času sodnih počitnic se sodnih pisanj ni vročalo, nisi tekli niti procesni roki, sodišča so odločala samo v nujnih zadevah. Če pa je bilo v času počitnic vročeno sodno pisanje, poslano že pred počitnicami, bodo procesni roki začeli teči prvi dan po izteku počitnic, torej v torek.

Med nujne zadeve, v kateri sodišča odločajo tudi med počitnicami, med drugim sodijo preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, ko so obdolženci priprti, in v kazenskih zadevah zoper tujce, ki ne prebivajo v Sloveniji.

Tako je prejšnji teden na ljubljanskem okrožnem sodišču potekal predobravnavni narok za nekdanjega lastnika CPL Ranka Mimovića, ki je v priporu, krivde za očitana kazniva dejanja goljufije pa ni priznal.

O priporu v odmevnem primeru je sta v času počitnic odločala tudi ljubljansko okrožno ter višje sodišče. Potem ko je ustavno sodišče je ugodilo pritožbi Milka Noviča, obtoženega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, in zadevo poslalo v ponovno odločanje, mu je pripor znova odredilo okrožno sodišče, to odločitev pa je podprlo tudi višje sodišče.

Po enomesečnem premoru pa se na sodiščih obeta vroča jesen. Na predzadnji avgustovski dan se bo tako že nadaljevalo ponovljeno sojenje v zadevi Istrabenz, ki se približuje sklepnemu dejanju. Vrhovni sodniki so lani jeseni zaradi po njihovem mnenju premalo konkretiziranih očitkov razveljavili sodbo nekdanjemu prvemu možu Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu Istrabenzovemu svetovalcu Kristjanu Sušinskemu, zadevo pa poslali v ponovno sojenje, ki se je začelo marca.

Nadaljevanje glavne obravnave v zadevi Hypo

Tožilec Stanislav Pintar je junija na začetku glavne obravnave v zadevi Hypo, v kateri nekdanje vodilne iz slovenske podružnice banke preganja zaradi nepremičninskih poslov z Vegradom, podrobneje predstavil obtožnico, obravnava pa se nadaljuje v torek. Iz postopka je bil zaradi zdravstvenih razlogov junija začasno izločen nekdanji predsednik uprave banke Božidar Špan.

Med obtoženimi sta nekdanja predsednika uprave Hypo Alpe Adria Bank Anton Romih in Špan, nekdanji generalni direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik in nekdanji direktor Hypo Alpe Adria Consultance Andrej Oblak.

Obtoženi naj bi banko s posli oškodovali za 22 milijonov evrov, denar pa skrivali v davčnih oazah. Pintar je prepričan, da so s skupnim delovanjem storili dve kaznivi dejanji zlorabe položaja, nato pa premoženjsko korist, ki je izvirala iz teh dejanj, naložili v deleže družbe ter z njeno prodajo pridobili 22 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.