Revija Reporter
Svet

Začenja se sojenje 14 osebam, ki naj bi pomagale napadalcem na Charlie Hebdo

STA

2. sep. 2020 5:55

Deli na:

V pokolu, ki sta ga 7. januarja 2015 v uredništvu Charlie Hebdoja izvedla brata Said in Cherif Kouachi, je bilo ubitih 12 ljudi.

Youtube

V Parizu se bo danes začelo sojenje 14 obtoženim za sodelovanje pri terorističnem napadu na satirični časopis Charlie Hebdo. Sojenje bi se moralo začeti že maja, a so ga zaradi pandemije novega koronavirusa preložili. V napadih islamskih skrajnežev na Charlie Hebdo, na policistko in judovsko trgovino je bilo januarja 2015 ubitih 17 ljudi.

V pokolu, ki sta ga 7. januarja 2015 v uredništvu Charlie Hebdoja izvedla brata Said in Cherif Kouachi, je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi tudi več najbolj znanih francoskih karikaturistov.

Napadalca so dva dni po pokolu ubili, njun pomagač pa je isti dan napadel judovsko trgovino, kjer je zajel talce in ubil štiri ljudi. Ubita je bila tudi policistka.

Štirinajst oseb je obtoženih, da so nudile logistično podporo napadalcem.

Charlie Hebdo bo začetek sojenja v sredo obeležil s ponovno objavo spornih karikatur preroka Mohameda. Karikature je leta 2005 prvi objavil danski časnik Jyllands-Posten, leto kasneje pa jih je objavil tudi francoski tednik. Objava je sprožila ogorčenje in nemire v muslimanskem svetu.