Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kazen za pariške teroriste: dosmrtna ječa za džihadista Abdeslama

Deli na:
Kazen za pariške teroriste: dosmrtna ječa za džihadista Abdeslama

V Belgiji rojeni francoski državljan naj bi bil edini preživeli džihadist povezan z napadi. - Foto: Profimedia

Francosko sodišče je včeraj po desetmesečnem sojenju izreklo sodbe 20 obtoženim za več usklajenih terorističnih napadov v Parizu novembra 2015. Kot edinega napadalca, ki je napad preživel in se je sojenja udeležil, je sodišče Salaha Abdeslama obsodilo na dosmrtni zapor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sojenje se je začelo 8. septembra lani, kot vrhunec šestletne mednarodne preiskave, katere ugotovitve po navedbah AFP obsegajo več kot milijon strani.

Do niza usklajenih islamističnih terorističnih napadov je prišlo 13. novembra v Parizu in njegovem severnem predmestju Saint-Denis.

Prva skupina napadalcev je napad izvedla pred stadionom Stade de France med mednarodno nogometno tekmo, potem ko jim ni uspelo vstopiti na stadion. Druga skupina napadalcev pa je streljala na polne kavarne in restavracije v Parizu, pri čemer se je eden od njih tudi razstrelil. Tretja skupina je medtem s strelnim orožjem napadla obiskovalce koncerta skupine Eagles Of Death Metal v gledališču Bataclan, ki se ga je udeležilo 1500 ljudi.

Vse napadalce je ubila policija ali pa so se razstrelili sami, razen Salaha Abdeslama, ki ga je policija štiri mesce pozneje ujela živega. 32-letni Abdeslam je bil glavni osumljenec. Sodišče je ob tem obsodilo tudi 19 oseb, obtoženih nudenja logistične podpore, dobave orožja ali načrtovanja napadov.

Abdeslam je sicer v noči napada odvrgel samomorilski pas in pobegnil nazaj v rojstni Bruselj, vendar pa je tožilstvo zatrdilo, da je imel enake morilske namene kot preostali člani skupine in da se je njegova oprema enostavno pokvarila.

Odgovornost za napade je prevzela Islamska država (IS), Pariz pa je nato okrepil svojo vojaško kampanjo proti skrajnežem v Siriji in Iraku.

V napadih je skupno umrlo 130 ljudi.