Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Charlie Hebdo spet tarča groženj s smrtjo

Deli na:
Charlie Hebdo spet tarča groženj s smrtjo

Charlie Hebdo - Foto: STA

Več kot sto francoskih medijev je danes pozvalo k podpori satirične revije Charlie Hebdo, ki je bila leta 2015 tarča napada. Nedavno je revija namreč prejela nove grožnje s smrtjo, potem ko je ponovno objavila sporne karikature preroka Mohameda.

Pri reviji so karikature ponovno objavili ob začetku sojenja osumljenim vpletenosti v teroristični napad leta 2015 na uredništvu v Parizu. Medtem ko so izdajo v Franciji razprodali, pa je naletela na obsodbe s strani muslimanskih držav, pripadniki Al Kaide pa naj bi zagrozili s ponovitvijo napada iz leta 2015, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mediji so v odprtem pismu zavrnili nove totalitarne ideologije, ki da jih občasno navdihujejo verska besedila. Ljudi so pozvali, naj podprejo revijo. "Sovražniki svobode morajo razumeti, da smo mi vsi skupaj njihovi trdni nasprotniki, ne glede na naša različna stališča in verovanja," so zapisali.

V začetku septembra se je v Parizu začelo sojenje 14 obtoženim za sodelovanje pri napadu na Charlie Hebdo. V pokolu, ki sta ga 7. januarja 2015 v uredništvu tednika izvedla brata Said in Cherif Kouachi, je bilo ubitih 12 ljudi. Napadalca so dva dni kasneje ubili, njun pomagač Amedy Coulibaly pa je isti dan napadel judovsko trgovino, kjer je ubil štiri ljudi. 8. januarja je bila ubita še policistka.

Vodja kadrovske službe pri Charlieju Hebdoju je za revijo Le Point povedala, da jo je policija preventivno odvedla z njenega doma, ko je prejela grožnje s smrtjo. Po njenem je proti Charlie Hebdoju uperjenega neverjetno veliko sovraštva.

Odgovorni urednik satirične revije Laurent Sourisseau, ki je bil v napadu ranjen, pa je opozoril, da grožnje predstavljajo pravo provokacijo ob začetku sojenja.