testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za Darfur zbrali 3,6 milijarde dolarjev

Deli na:
Za Darfur zbrali 3,6 milijarde dolarjev

Foto: Reuters

Na mednarodni donatorski konferenci za Darfur, ki je od nedelje potekala v katarski prestolnici Doha, so zbrali 3,6 milijarde dolarjev pomoči za financiranje razvoja te v vojni opustošene sudanske pokrajine, je včeraj sporočil katarski minister za vladne zadeve Ahmed bin Abdulah al Mahmud.

"Zbrali smo 3,646 milijarde dolarjev," je dejal al Mahmud ob zaključku dvodnevne konference, namenjene podpori šestletne strategije za obnovo Darfurja.

Ta številka vsebuje tudi finančne obljube sudanske vlade, ki so nastale v okviru mirovnega sporazuma, podpisanega julija 2011. Po ocenah udeležencev konference naj bi sudanski delež finančne pomoči znašal približno 2,5 milijarde dolarjev.

Evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs je včeraj na konferenci napovedal, da bo EU Darfurju namenila 27,5 milijona evrov humanitarne pomoči. Sredstva bodo namenjena zagotavljanju dostopa prebivalcev Darfurja do osnovnih storitev, kot sta izobraževanje in zdravstvo, poleg tega je pomoč namenjena upravljanju voda in kmetijstva.

S konferenco so poskušali najti finančno podporo za razvojno strategijo, ki bi zahtevala 7,2 milijarde dolarjev oziroma 5,5 milijarde evrov. S tem bi se Darfur odrešil odvisnosti od izredne humanitarne pomoči, poleg tega pa bi se postavili temelji za trajnostni razvoj preko izboljšanih vodovodnih kapacitet, cest in druge infrastrukture.

Konferenca za Darfur je del ukrepov na podlagi listine iz Dohe za mir v Darfurju, ki sta ga julija 2011 podpisala sudanska vlada ter Gibanje za svobodo in pravico, da bi spodbudili mirovni proces v Darfurju.